Roladki z karkówki, tak zrobione są zawsze mięciutkie

Przepyszne roladki z karkówki pieczone w piekarniku, które zawsze wychodzą mięciutkie. jest to jeden z naszych ulubionych przepisów na roladki z karkówki. Takie roladki często przygotowuję na niedzielny czy świąteczny obiad, nie raz robię te na taki zwykły obiad w tygodniu. Roladki przygotowuje się dość szybko, a do tego są bardzo smaczne. Polecam Wam wypróbować ten przepis. Zachęcam Was też do wypróbowania przepisu na mięciutkie roladki obiadowe i przepisu na zrazy z karkówki


Składniki:
  • około 1 kg karkówki w kawałku
  • 3 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • mąka pszenna do obtaczania roladek
  • olej do smażenia
  • 3 pomidory


Przygotowanie:
Umyta karkówkę osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w plastry o grubości około 1,5 cm. Plastry karkówki rozbijam z obu stron na cienkie kotlety. Cebule kroję w piórka, a ogórki w słupki. Plastry karkówki z obu stron solę i pieprzę do smaku. Na plaster karkówki kładę 2 - 3 słupki ogórków konserwowych i kilka piórek cebuli. Karkówkę zawijam ciasno w roladkę i spinam wykałaczką. Zawinięte roladki obtaczam w mące i obsmażam na rozgrzanym oleju.


Obsmażone roladki zdejmuję na talerz, a na patelnię po smażeniu roladek wrzucam pozostałą cebulę. Cebulę smażę, aż zmięknie. Podsmażoną cebulę przekładam na spód naczynia żaroodpornego i układam roladki z karkówki. Obok roladek układam pokrojone w ósemki pomidory.


Tak przygotowane roladki z karkówki przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piekę przez około godzinę. Kiedy karkówka spędzi w piekarniku prawie godzinę to ją odkrywam, podlewam wytworzonym sosem i zapiekam, jeszcze chwilę, aż roladki się zarumienią. Gotowe roladki z karkówki podaję z ziemniakami i surówką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!