Sałatka z cukinii na zimę, robię ją niezmiennie od kilku lat

Sałatka z cukinii na zimę jest rewelacyjna. Jest to jedna z naszych ulubionych sałatek z cukinii do słoików. Taką sałatkę robię niezmiennie od kilku sezonów. Sałatka z cukinii znakomicie pasuje do wielu dań obiadowych, zimą sprawdza się rewelacyjnie. Polecam Wam ten przepis. Jeżeli szukacie więcej przepisów na przetwory z cukinią to zajrzyjcie tutaj. Znajdziecie tam ciekawe inspiracje na sosy, sałatki i pasty z wykorzystaniem cukinii


Ilość: 5 słoików po 500 ml
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg młodej, zielonej cukinii
  • 2 cebule
  • 3 papryki (u mnie czerwone)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki curry


Waga podanych warzyw jest przed ich przygotowaniem/ obraniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 5 słoików sałatki z cukinii o pojemności 500 ml. Do przepisu wykorzystuję młodą, zieloną cukinię, taką, która ma miękką skórkę i ma nieprzerośniętego gniazda nasiennego. Dzięki temu do sałatki na zimę nie muszę cukinii obierać i wydrążać nasion. Do przepisu używam cukinię zieloną, ale jeżeli macie możecie też wykorzystać cukinię żółtą lub możecie pomieszać cukinię zieloną i żółta. Sałatkę robię z papryką czerwoną, ale jeżeli chcecie, żeby sałatka była bardziej kolorowa to możecie wykorzystać papryki w różnych kolorach.


Przygotowanie:
Z cukinii odcinam oba końce i kroje je w plasterki. Cukinie przekładam do dużej miski lub garnka. Cebule kroję w piórka i dodaje do cukinii. Z papryk usuwam gniazda nasienne, kroje w krótkie paski i przekładam do miski z warzywami. Do warzyw dodaje sól i mieszam.


Odstawiam na 2 godz., aby warzywa puściły sok. W międzyczasie warzywa mieszam. Po upływie 2 godz. przygotowuję zalewę. Do garnka wlewam ocet, dodaje cukier i curry. Składniki mieszam i zagotowuje. Gorąca zalewę wlewam do warzyw. Z warzyw nie odlewam powstałego soku. Mieszam. Warzywa razem z zalewą przekładam do słoików. Słoiki z sałatka zakręcam i pasteryzuje na mokro.


Słoiki ustawiam w garnku, nic pod nie nie podkładam i nalewam wodę do około 3/4 wysokości słoików. Sałatkę pasteryzuję przez 10 minut na średniej mocy palnika od momentu zagotowania się wody. Zapasteryzowane słoiki z sałatka ostrożnie wyjmuje z garnka i pozostawiam do wystygnięcia. Zimne słoiki zanoszę do spiżarki. Zimą taka sałatka z cukinii w słoikach jest jak znalazł.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!