Sos musztardowy z cukinii na zimę

Sos musztardowy z cukinii na zimę jest przepyszny. Znakomicie smakuje z kiełbaskami z grilla i różnymi mięsami. Można go wykorzystać jako dodatek do kanapek czy przekąsek, a nawet można podać na ciepło z gotowanymi jajkami. Od kilku lat robię na zimę po kilka słoików z takim sosem. Polecam Wam zrobić taki sos bo jest naprawdę smaczny


Ilość: około 1700 ml gotowego sosu musztardowego
Składniki:
  • 2 kg oczyszczonej młodej cukinii
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 duża łyżka miodu naturalnego
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 250 g ulubionej musztardy (u mnie musztarda sarepska)
  • pieprz czarny mielony do smaku


Do przygotowania sosu musztardowego użyłam młodą, zieloną cukinię, ale z powodzeniem możecie też wykorzystać cukinię żółtą. Sos zrobiłam z 2 kg już obranej i pozbawionej gniazd nasiennych cukinii. Do przepisu na sos użyjcie swoją ulubioną musztardę. Ja zrobiłam sos z musztardą sarepską, sos wtedy wychodzi chyba najbardziej uniwersalny, nie jest za ostry, ani za słodki. Musztarda sarepska wydaje mi się najlepszym wyborem do takiego sosu, bo każdy może go zajadać. Z podanych składników wyszło mi około 1700 ml już gotowego sosu. Sos zapakowałam do słoików o pojemności 200 ml i 300 ml.


Przygotowanie:
Obraną i oczyszczoną cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Do cukinii wsypuję sól i mieszam. Cukinię odstawiam na około 2 godz., żeby puściła sok. Po tym czasie cebule kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek smażę na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonej cebuli dodaje cukinię razem z powstałym sokiem.


Całość gotuję około 20 minut. Następnie dodaję miód i ocet. Mieszam i gotuje jeszcze 10 minut. W tym czasie cukinia się rozgotuje i odparuje nadmiar soku. Potem cukinię blenduję na gładką pulpę. Dodaję musztardę i pieprz do smaku. Sos gotuję jeszcze kilka minut, trzeba uważać, bo sos pryska.
Gotowy sos przekładam do słoików, zakręcam i słoiki z sosem owijam ręcznikiem. Wystygnięte słoiki z sosem musztardowym zanoszę do spiżarki.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!