Sos cygański na zimę

Co roku na zimę robię różne sosy do słoików. Jednym z takich sosów jest właśnie sos cygański. Taki sos w próżniejszym czasie znakomicie sprawdza się, żeby zrobić szybki i pożywny obiad. Sos cygański to jeden z naszych ulubionych sosów do makaronu, ryżu czy kaszy. Polecam Wam wypróbować ten przepis


Ilość: 7 słoików po 370 ml
Składniki:
  • 3 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki soli do przetworów
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%
Waga podanych warzyw jest przed ich przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 7 słoików z sosem cygańskim o pojemności 370 ml. Do przepisu wykorzystałam pomidory różnych odmian.


Przygotowanie:
Sparzone pomidory obieram, wycinam twarde, zielone części i kroję na kawałki. Do pomidorów dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Do warzyw wsypuję sól, mieszam i gotuję, aż warzywa zaczną się rozpadać i zredukuje się nadmiar soku. Zawartość garnka mieszam od czasu do czasu.


Następnie do warzyw dodaję majeranek, pieprz, cukier i ocet. Mieszam i gotuję 5 minut. Sos blenduję. Tak przygotowany gorący, zblendowany sos wlewam do słoików i zakręcam.


Sos w słoikach pasteryzuję na mokro przez 15 minut od momentu zagotowania na średniej mocy palnika. Zapasteryzowane słoiki z sosem ostrożnie wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia, a później wynoszę do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!