Świąteczny kurczak

Bardzo aromatyczny kurczak, który znakomicie sprawdzi się na niedzielę i święta. Taki kurczak pieczony z jabłkami jest przepyszny. Przygotowuje się go bardzo prosto, potrzeba niewiele prostych składników i wszyscy się nim zajadają. Polecam Wam ten przepis


Składniki:
  • 10 udźców z kurczaka
  • 2 łyżki majeranku
  • około 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki soli
  • 5 jabłek (najlepiej winnych)
  • 2 cebule
  • około 5 cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu


Przygotowanie:
Umyte udźce z kurczaka doprawiam majerankiem, pieprzem mielonym, słodką papryką i solą. Mięso mieszam z przyprawami, nacieram je. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroje w ósemki. Cebule kroje w piórka. Imbir kroje w plasterki, a czosnek drobno siekam. Jabłka, cebule, imbir i czosnek mieszam z cynamonem i przekładam na dużą blaszkę piekarnikową. Pomiędzy jabłka układam udźce z kurczaka.


Tak przygotowanego kurczaka piekę pod przykryciem w 180 st. C z funkcją góra - dół przez około 1,5 godziny. Potem kurczaka odkrywam, podlewam powstałym sosem i pikę jeszcze do zarumienienia skórki. Tak upieczone udźce podaję z ziemniakami i surówką, u nas z kiszoną surówką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!