Bardzo aromatyczny kurczak, który znakomicie sprawdzi się na niedzielę i święta. Taki kurczak pieczony z jabłkami jest przepyszny. Przygotowuje się go bardzo prosto, potrzeba niewiele prostych składników i wszyscy się nim zajadają. Polecam Wam ten przepis
- 10 udźców z kurczaka
- 2 łyżki majeranku
- około 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżki soli
- 5 jabłek (najlepiej winnych)
- 2 cebule
- około 5 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Umyte udźce z kurczaka doprawiam majerankiem, pieprzem mielonym, słodką papryką i solą. Mięso mieszam z przyprawami, nacieram je. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroje w ósemki. Cebule kroje w piórka. Imbir kroje w plasterki, a czosnek drobno siekam. Jabłka, cebule, imbir i czosnek mieszam z cynamonem i przekładam na dużą blaszkę piekarnikową. Pomiędzy jabłka układam udźce z kurczaka.
Tak przygotowanego kurczaka piekę pod przykryciem w 180 st. C z funkcją góra - dół przez około 1,5 godziny. Potem kurczaka odkrywam, podlewam powstałym sosem i pikę jeszcze do zarumienienia skórki. Tak upieczone udźce podaję z ziemniakami i surówką, u nas z kiszoną surówką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jabłka kurczak pieczony z jabłkami kurczak z jabłkami kurczak z piekarnika obiad świąteczny kurczak udźce z kurczaka
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)