Śledzie sherry

Śledzie sherry to przepyszne śledzie w nietypowej zalewie. Takie śledzie smakują wybornie i są ciekawą alternatywą dla oklepanych przysmaków ze śledzi, tradycyjnych śledzi w oleju czy śledzi marynowanych. Polecam Wam ten przepis. Jak szukacie więcej przepisów na śledzie to zajrzyjcie tutaj, znajdziecie tam przepisy na przeróżne śledzie, sałatki ze śledziami i śledziowe przekąski


Składniki:
  • 500 g śledzi solonych ala matias
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 150 ml nalewki wiśniowej
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 150 ml przegotowanej, ostygniętej wody
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
Filety śledziowe solone przed przygotowaniem należy wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją co jakiś czas. To jak długo trzeba moczyć śledzie zależy od tego jak mocno są słone. Ja śledzie moczyłam około 2 godziny. W tym czasie zmieniałam wodę 2 razy. Za każdym razem przy zmienianiu wody polecam spróbować śledzia i sprawdzić, czy jego słoność nam odpowiada. Po moczeniu, przed przystąpieniem do kolejnych czynności śledzie należy osuszyć np. ręcznikiem papierowym.


Przygotowanie:
Śledzie zalewam zimną wodą i moczę, aż straca nadmiar słoności. Następnie śledzie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję je na mniejsze kawałki. Cebule kroję w piórka. W szklanym naczyniu układam cebulę, śledzie, ponownie cebulę, śledzie i całość przykrywam cebulą. Śledzie z cebulą posypuję gorczycą.


W mice mieszam nalewkę wiśniową, ocet jabłkowy, wodę i miód. Doprawiam pieprzem, dorzucam ziele angielskie i pieprz. Zalewą zalewam śledzie z cebulą. Tak przygotowane śledzie przykrywam i chowam do lodówki na min. 10 godz., a nawet dłużej, bo takie śledzie najlepiej smakują na 2 – 3 dzień.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!