Sprawdzony przepis na ciasto, który wykorzystuje od wielu lat przed Bożym Narodzeniem. Z tego ciasta co roku piekę niezwykle pyszny i aromatyczny piernik oraz pierniczki. Co roku 4 - 5 tygodni przed świętami przygotowuję samo ciasto, które leżakuje w lodówce, a kilka dni przed świętami piekę najlepszy piernik i pierniczki. Zarówno piernik jak i pierniczki z ciasta długo dojrzewającego w naszym domu są uwielbiane
Składniki:
ciasto:
ciasto:
- 1 kg mąki pszennej typ 500
- 500 g miodu naturalnego
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 80 g przyprawy do piernika
- 125 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- powidła lub dżem do przełożenia piernika
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- kilka łyżek śmietanki 30% lub 36%
Ciasto na piernik długo dojrzewający przygotowuję 4 - 5 tygodni przed świętami. Takie ciasto może leżakować przed pieczeniem minimum 2 tygodnie. Jednak im dłużej ciasto odpoczywa, dojrzewa tym jest lepsze. Piernik i pierniczki z ciasta długo dojrzewającego najlepiej jest upiec tak 5 -3 dni przed świętami. Taki piernik po upieczeniu najlepiej jak chwile poleży dojdzie, blaty zmiękną od powideł. Do piernika wykorzystajcie miód naturalny, dzięki temu piernik będzie miał niezwykły smak i aromat. Nie sięgajcie po sztuczne zamienniki. Do ciasta możecie użyć zarówno miód płynny jak i już skrystalizowany. Upieczone blaty piernika możecie przełożyć powidłami, dżemem, masą grysikową czym tylko tak naprawdę chcecie. U nas zdecydowanie taki piernik wygrywa przełożony dżemem lub powidłami.
Do garnka przekładam miód naturalny i masło. Kiedy miód z masłem się podgrzewa, masło zaczyna się rozpuszczać wsypuję cukier. Całość mieszam i podgrzewam do rozpuszczenia i połączenia się składników, ale nie zagotowuję. Jak masło się prawie rozpuści wsypuję przyprawę do piernika. Całość mieszam, aż się połączy. Tak przygotowaną masę piernikową odstawiam do wystygnięcia. Do mleka wsypuje sodę oczyszczoną i sól. Mieszam i na chwilę odstawiam. Do letniej masy piernikowej dodaje 3 jajka i mieszam. Masa piernikowa nie musi być całkowicie ostygnięta, wystarczy że będzie na tyle ciepła, żeby po dodaniu jajka się nie ścięły. Wlewam mleko i ponownie mieszam. Do miski z mąka dodaję rozmieszaną masę piernikową. Całość mieszam łyżką, żeby się ładnie połączyło. Ma powstać z tego gęste, takie klejące ciasto. Takie wymieszane ciasto przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na około 4 - 5 tygodni, a kilka dni przed świętami będę z tego ciasta piekła przepyszny piernik i pierniczki.
Po kilku tygodniach od nastawienia ciasta, czas upiec piernik i pierniczki. Ciasto w lodówce stwardniało, nie jest już takie klejące jak od razu po przygotowaniu. Ciasto wyjmuje z miski na lekko oprószona mąka stolnicę i formuje w wałek. Stolnicę podsypuję delikatnie mąką, do pracy z ciastem, ale nie wgniatam mąki w ciasto. Wałek dzielę na dwie części. Z jednej połowy upiekę piernik przekładany dżemem, a z drugiej połowy upiekę pierniczki. Jedną część ciasta dzielę na 3 części. Każdą część rozwałkowuję na wielkość blaszki o wymiarach 25x36 cm. Piekę 3 takie same blaty. Blaty piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcja góra - dół przez około 20 minut. Upieczone blaty wyjmuje z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia.
Drugą część ciasta rozwałkowuję na grubość około 3 mm i wycinam pierniczki. Wycięte pierniczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piekę przez około 7 - 10 minut w zależności od wielkości wyciętych pierniczków. Pierniczki tak jak blaty piekę w 180 st. C. Upieczone pierniczki wyjmuje i pozostawiam do wystygnięcia.
Wystygnięte blaty piernika przekładam powidłami, w tym roku przekładam je dżemem porzeczkowym z truskawkami. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje cukier puder, gorzkiego kakao i wlewam troszkę śmietanki. Wszystko mieszam i podgrzewam, aż powstanie polewa.
Piernik kroje wzdłuż na pół, wyjdą mi dwa chudsze pierniki. Nie chcę, żeby to był jeden taki duży piernik, dla mnie takie mniejsze pierniki są wygodniejsze do późniejszego krojenia. Pierniki polewam polewą. Tak przygotowane pierniki chowam w pojemniku do ciasta do chłodnej spiżarki i tam czekają na święta. Zarówno piernik jak i pierniczki z ciasta długo dojrzewającego w naszym domu są uwielbiane.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciasta na święta ciasto na piernik dojrzewający ciasto na piernik staropolski piernik piernik długo dojrzewający piernik dojrzewający piernik staropolski pierniki i pierniczki
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)