Sałatka drwala

Bardzo smaczna i syta sałatka, która sprawdzi się na różne okazje. Sałatką drwala z powodzeniem można poczęstować gości, zrobić ją na kolację, a nawet można taką sałatkę zabrać ze sobą w pudełku do pracy. U nas ta sałatka w ostatnim czasie dość często gości na stole i cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników i gości. Polecam Wam ten przepis


Składniki:
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie kurczak złocista skórka)
  • olej do smażenia
  • 100 g boczku w plasterkach
  • mała główka sałaty lodowej
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • 180 g tartego sera żółtego
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku


Przygotowanie:
Fileta z kurczaka kroję w kostkę. Do mięsa dodaje przyprawę do kurczaka i mieszam. Na rozgrzanej z niewielką ilością oleju patelnię przekładam kurczaka i smażę, aż będzie w sam raz. Usmażonego fileta odstawiam do wystygnięcia. Plastry boczku kroję na mniejsze kawałki. Boczek smażę na rumiano na suchej patelni i odstawiam do wystygnięcia. Kromki chleba tostowego podpiekam na chrupiąco w opiekaczu (można na patelni lub w piekarniku). Z papryki usuwam gniazdo nasienne i kroję ją w kostkę. Szczypiorek siekam, a sałatę lodową kroję na mniejsze kawałki. Ketchup, majonez, jogurt naturalny i musztardę mieszam. Sos doprawiam sola i pieprzem do smaku. Na spodzie salaterki rozkładam część sałaty i smaruję połową sosu. Rozkładam ser i kurczaka.


Smaruję resztą sosu. Kolejne warstwy to papryka i boczek. Sałatkę przykrywam sałatą. Chleb tostowy kroję w kostkę i daję na górę sałatki. Sałatkę posypuję szczypiorkiem. Tak przygotowaną sałatkę można od razu podawać. Jeżeli chcecie wcześniej przygotować sałatkę drwala to grzanki dajcie dopiero przed samym podaniem sałatki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!