Makaron w towarzystwie sosu śmietanowo - koperkowego to idealna propozycja na szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 50 g masła
- 2 małe cebule
- 330 ml śmietanki 30%
- 4 trójkąty serka topionego śmietankowego (po 25g)
- pęczek kopru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, lekko solimy. Gdy cebula się zeszkli wlewamy śmietankę, dodajemy serki topione i doprowadzamy do wrzenia. Sos gotujemy na małym ogniu około 7 min. ciągle mieszając, aż się zredukuje. Koperek myjemy, drobno siekamy i mieszamy z sosem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sosu dodajmy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy.
Makaron podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
koperek makaron mączne i makarony sos śmietanowo koperkowy tagliatelle
Prosto szybko i ze smakiem :) Znakomita propozycja.
OdpowiedzUsuńTakie danie mogłabym jeść codziennie :-)
OdpowiedzUsuńPyszny sos:)
OdpowiedzUsuńPyszności, piszę się na wszelkie dania makaronowe :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Prosto a jak smacznie, lubię takie dania
OdpowiedzUsuńProsto, szybko i bardzo smacznie. Tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńKlasycznie i pyszne :) Super taki makaronik.
OdpowiedzUsuńZa makaronami nie przepadam, ale dzis zabrałabym chętnie taki talerzyk...
OdpowiedzUsuńlekko i pysznie! uwielbiam tagliatelle i pappardelle, takie wstążki smakują świetnie otulone sosem
OdpowiedzUsuńVery easy, quick and delicious! This is a prefect dish for any busy weekday!
OdpowiedzUsuńThank you for sharing it dear Gabriela!
Panos and Mirella
xoxoxo
Une recette parfumée, rapide. Tout me convient. Merci.
OdpowiedzUsuńBonne soirée, FLaure