Tagliatelle w sosie śmietanowo - koperkowym

Makaron w towarzystwie sosu śmietanowo - koperkowego to idealna propozycja na szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe

Składniki:
  • 250 g makaronu tagliatelle 
  • 50 g masła 
  • 2 małe cebule 
  • 330 ml śmietanki 30% 
  • 4 trójkąty serka topionego śmietankowego (po 25g) 
  • pęczek kopru 
  • sól i pieprz 



Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, lekko solimy. Gdy cebula się zeszkli wlewamy śmietankę, dodajemy serki topione i doprowadzamy do wrzenia. Sos gotujemy na małym ogniu około 7 min. ciągle mieszając, aż się zredukuje. Koperek myjemy, drobno siekamy i mieszamy z sosem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sosu dodajmy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy.


Makaron podajemy od razu po przygotowaniu.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Prosto szybko i ze smakiem :) Znakomita propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie danie mogłabym jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, piszę się na wszelkie dania makaronowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł na obiad :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto a jak smacznie, lubię takie dania

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasycznie i pyszne :) Super taki makaronik.

    OdpowiedzUsuń
  8. Za makaronami nie przepadam, ale dzis zabrałabym chętnie taki talerzyk...

    OdpowiedzUsuń
  9. lekko i pysznie! uwielbiam tagliatelle i pappardelle, takie wstążki smakują świetnie otulone sosem

    OdpowiedzUsuń
  10. Very easy, quick and delicious! This is a prefect dish for any busy weekday!
    Thank you for sharing it dear Gabriela!
    Panos and Mirella
    xoxoxo

    OdpowiedzUsuń
  11. Une recette parfumée, rapide. Tout me convient. Merci.
    Bonne soirée, FLaure

    OdpowiedzUsuń