Mało znany przepis na śledzie w genialnym sosie

Śledzie z tego przepisu są przepyszne, słodko - kwaśne, nie za bardzo octowe i nie ociekają olejem. Takie śledzie z powodzeniem można przygotować na różnego rodzaju spotkania ze znajomymi, rodzinne uroczystości, a nawet na zwykłą kolację. Można je również zrobić na święta czy podać w Wigilię. Śledzie z tego przepisu robiłam już wielokrotnie, można je przygotować nawet kilka dni wcześniej bo najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień. Takie śledzie ze stołu znikają w ekspresowym tempie. Wypróbujcie ten przepis


Ilość: 2 słoiki po 370 ml
Składniki:
  • 5 filetów śledziowych solonych
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 4 średnie cebule
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny świeżo mielony


Z podanej porcji składników wyszło mi 2 słoiki śledzi o pojemności 370 ml. Śledzie solone przed przygotowaniem trzeba wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją co jakiś czas. To jak długo trzeba moczyć śledzie zależy od tego jak mocno są słone. Ja śledzie moczyłam około 2 godziny. W tym czasie zmieniałam wodę 2 razy. Za każdym razem przy zmienianiu wody polecam spróbować śledzia i sprawdzić, czy jego słoność nam odpowiada. Do przepisu użyłam miód gryczany, ale możecie użyć miód o dowolnym smaku. Śledziowe w genialnym sosie najlepiej smakują po 2 - 3 dniach jak smaki się przegryzą.


Przygotowanie:
Śledzie moczę w zimnej wodzie zmieniając ją 2 - 3 razy. W międzyczasie cebule kroję w piórka. Na patelnię wlewam trochę oleju, dorzucam cebulę i smażę. Smażę, aż cebula zmięknie. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy i miód. Mieszam. Doprawiam sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i dodaję ocet. Ponownie mieszam. Patelnię z cebula zdejmuję z kuchenki i odstawiam do wystygnięcia.


Wymoczone śledzie osuszam i kroję na małe kawałki, takie na jeden kęs. Pokrojone śledzie przekładam do miski. Do śledzi dodaję zimną cebulę. Wszystko mieszam.


Śledzie przekładam do słoików, zakręcam i wstawiam do lodówki do przegryzienia. Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują po 2 - 3 dniach.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!