czwartek, 6 lipca 2017

Kalafior nadziewany mięsem mielonym



Pyszny kalafior nadziany mięsem mielonym, podany z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką to znakomite danie obiadowe
Składniki:

  • 1 kalafior
  • około 500 g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • 150 g sera żółtego
  • kilka ziemniaków
  • olej




Przygotowanie:

Kalafior myjemy i gotujemy około 7 min. w lekko osolonej wodzie (powinien być al dente) i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę podsmażamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso mielone mieszamy z marchewką, cebulą, jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Kalafiora wkładamy głąbem do góry do miski wyłożonej papierem do pieczenia. Głąba wycinamy i wkładamy mięso mielone. 


Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wkładamy kalafiora. Obok układamy pokrojone i wymieszane z olejem, solą i pieprzem ziemniaki. Kalafiora wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy pod przykryciem około 45 min. Długość pieczenia kalafiora uzależniona jest od jego wielkość. Po tym czasie kalafiora posypujemy startym serem żółtym i pieczemy bez przykrycia jeszcze około 15 min do zarumienienia.


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. nigdy bym nie pomyślała, że kalafior można nadziać

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj robiłam na obiad. Przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślałem, że wszystko w życiu widziałem, ale nigdy nie spodziewałbym się zobaczyć KALAFIORA z mięsem w środku. I jeszcze żółty ser do tego <3 Idę do sklepu po składniki, trzeba jutro koniecznie spróbować :D Dzięki wielkie za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...