Pyszny kalafior nadziany mięsem mielonym, podany z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką to znakomite danie obiadowe
Składniki:
- 1 kalafior
- około 500 g mięsa mielonego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 jajko
- majeranek
- papryka słodka
- sól i pieprz
- 150 g sera żółtego
- kilka ziemniaków
- olej
Przygotowanie:
Kalafior myjemy i gotujemy około 7 min. w lekko osolonej wodzie (powinien być al dente) i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę podsmażamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso mielone mieszamy z marchewką, cebulą, jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Kalafiora wkładamy głąbem do góry do miski wyłożonej papierem do pieczenia. Głąba wycinamy i wkładamy mięso mielone.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wkładamy kalafiora. Obok układamy pokrojone i wymieszane z olejem, solą i pieprzem ziemniaki. Kalafiora wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy pod przykryciem około 45 min. Długość pieczenia kalafiora uzależniona jest od jego wielkość. Po tym czasie kalafiora posypujemy startym serem żółtym i pieczemy bez przykrycia jeszcze około 15 min do zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!