• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Kalafior nadziewany mięsem mielonym



Pyszny kalafior nadziany mięsem mielonym, podany z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką to znakomite danie obiadowe
Składniki:

  • 1 kalafior
  • około 500 g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • 150 g sera żółtego
  • kilka ziemniaków
  • olej




Przygotowanie:

Kalafior myjemy i gotujemy około 7 min. w lekko osolonej wodzie (powinien być al dente) i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę podsmażamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso mielone mieszamy z marchewką, cebulą, jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Kalafiora wkładamy głąbem do góry do miski wyłożonej papierem do pieczenia. Głąba wycinamy i wkładamy mięso mielone. 


Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wkładamy kalafiora. Obok układamy pokrojone i wymieszane z olejem, solą i pieprzem ziemniaki. Kalafiora wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy pod przykryciem około 45 min. Długość pieczenia kalafiora uzależniona jest od jego wielkość. Po tym czasie kalafiora posypujemy startym serem żółtym i pieczemy bez przykrycia jeszcze około 15 min do zarumienienia.


Smacznego!




Gabriela Borowiec
6 Comments
kalafior, kalafior faszerowany, kalafior nadziewany mięsem mielonym, marchewka, mięsne, mięso mielone
czwartek, 6 lipca 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
kalafior kalafior faszerowany kalafior nadziewany mięsem mielonym marchewka mięsne mięso mielone Kalafior nadziewany mięsem mielonym

Polecane przepisy

6 komentarze

  1. Anna6 lipca 2017 09:21

    nigdy bym nie pomyślała, że kalafior można nadziać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Aga M6 lipca 2017 13:40

    genialny pomysł!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anna S.6 lipca 2017 18:29

    Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Lena6 lipca 2017 20:13

    Świetny przepis, spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Anonimowy8 lipca 2017 15:35

    Dzisiaj robiłam na obiad. Przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. diagnozowanie boreliozy14 lipca 2017 17:49

    Myślałem, że wszystko w życiu widziałem, ale nigdy nie spodziewałbym się zobaczyć KALAFIORA z mięsem w środku. I jeszcze żółty ser do tego <3 Idę do sklepu po składniki, trzeba jutro koniecznie spróbować :D Dzięki wielkie za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Ciasto z serków Danio
  • thumbnails
    Sernik siostry Anastazji

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria