Sałatka z pomidorów - rewelacyjna na zimę, prosty przepis

Pomidory w tym roku niesamowicie nam obrodziły. Zrobiłam już przeciery na zimę, pomidory jak z puszki i marynowane pomidorki koktajlowe. Teraz przyszła pora na sałatkę z pomidorów, będą super dodatkiem do obiadu, na kanapki, a nawet po odsączeniu sprawdzą się na pizzę, czy do zapiekanek. To taka uniwersalna sałatka, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Mąż lubi nawet z dodatkiem pomidorów z tej sałatki przygotowywać różnego rodzaju sosy. Jeżeli jeszcze nie robiliście sałatki z pomidorów na zimę, to polecam Wam wypróbować ten przepis


Ilość: 6 słoików po 720 ml i 3 słoiki po 900 ml
Składniki:
  • 3 kg twardych pomidorów
  • 1 i 1/2 kg cebuli (u mnie cukrowa)
  • gałązki świeżych ziół (u mnie bazylia i oregano)
  • po 3 kulki ziela angielskiego do słoika
  • po 1 liściu laurowym do słoika
  • po kilka ziaren pieprzu czarnego do słoika
zalewa:
  • 3 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2/3 szklanki octu spirytusowego 10%


Waga podanych warzyw jest przed ich przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 9 słoików sałatki z pomidorów (6 słoików po 720 ml i 3 słoiki po 900 ml). Do przepisu polecam użyć twardych, mięsistych pomidorów z małą ilością soku. Ja wykorzystałam pomidory odmiany Malinowy Bosman o podłużnych owocach, które znakomicie nadają się do przetworów. Do przepisu użyłam cebuli cukrowej, z powodzeniem możecie zamienić ją na zwykłą cebulę żółtą. Do sałatki z pomidorów świetnie nadają się świeże zioła, ja użyłam bazylii i oregano, możecie dodać też inne ulubione np. tymianek, czy rozmaryn.


Przygotowanie:
Pomidory kroimy w plasterki, a cebule w piórka. Do słoika nakładamy warstwami cebulę, zioła i pomidory, następnie nakładamy ponownie cebulę, zioła i pomidory. Do każdego słoika dajemy po 3 kulki ziela angielskiego, 1 liściu laurowym i kilka kulek pieprzu. W międzyczasie z wody, soli, cukru i octu gotujemy zalewę i odstawiamy do przestygnięcia. Letnią zalewą zalewamy sałatkę w słoikach i zakręcamy.


Słoiki z sałatką z pomidorów pasteryzujemy na mokro. Słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe słoiki z sałatką zanosimy do spiżarki lub piwniczki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!