niedziela, 13 sierpnia 2017

Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie



Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu soczyste mięso z kurczaka pieczone w sosie ketchupowo - majonezowym z dodatkiem czosnku

Składniki:

  • 10 podudzi z kurczaka
  • 8 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki




Przygotowanie:

Podudzia myjemy i osuszamy. Ketchup mieszamy z majonezem, a czosnek kroimy w plasterki. Podudzia mieszamy z sosem ketchupowo - majonezowym, czosnkiem i słodką papryką. Pałki powinny być całe pokryte marynatą. W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia i polewamy pozostałą marynatą z miski. 


Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1 godzinę. Po tym czasie podudzia odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. Gotowe podudzia podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne danie :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłam sceptycznie nastawiona do tego pomysłu, kurczak i majonez wydawało mi się kiepskim pomysłem, ale domownicy powiedzieli, że chętnie spróbują, zrobiłam i jestem zaskoczona smakiem, genialne, polecam wszyskim

    OdpowiedzUsuń
  3. apetycznie przyrządzony kurak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny taki Kuczaczek...dzięki za przepis!!!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. No fajny, fajny - zamienię tylko paprykę na ostrą

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...