niedziela, 3 września 2017

Indyk pieczony w rękawie



Aromatyczne, soczyste i rozpływające się w ustach mięso z indyka pieczone w rękawie

Składniki:

  • udziec z indyka
  • 2 łyżeczki smalcu
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • świeży tymianek
  • dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia




Przygotowanie:

Udziec z indyka myjemy i osuszamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Do rękawa przekładamy indyka, wkładamy pokrojony na kawałki czosnek, smalec i tymianek oraz zamykamy go zaciskami. 


Indyka w rękawie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Mięso pieczemy około 1 godz. i 30 min. (długość pieczenia zależy od wielkości mięsa). Indyka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Bardzo lubię dania pieczone w rękawie, a indyka uwielbiam :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...