czwartek, 14 grudnia 2017

Ekspresowy budyniowiec bez pieczenia



Pyszny budyniowiec na krakersach z masą kajmakową. Przygotowanie tego ciasta zajmie do 30 minut

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
dodatkowo:
  • około 250 g krakersów
  • 400 g masy kajmakowej



Przygotowanie:

Do 500 ml mleka wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Całość mieszamy, aby masa budyniowa nie przypaliła się i gotujemy do zgęstnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy ciepły krem i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Górę ostygniętego ciasta smarujemy masą kajmakową. Ciasto wstawiamy do lodówki.


Smacznego!




12 komentarzy:

  1. ależ apetyczne, chyba proste?

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wspaniale :) aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta bardzo lubie :) Pyszności mega wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie ta masa w ogole nie stężała rozpadło się ; ((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa musi być odpowiednio długo gotowana, aż powstanie gęsty budyń i nie będzie czuć mąki, a użyte masło powinno być dobrej jakości :)

      Usuń
  5. Lubię takie szybkie ciasta. Wyszło pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  7. cos nie tak... miałam dobre maslo, gęstość odpowiednia... ciapka nie ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki odmierzamy szklanką o pojemności 250 ml, masa musi być odpowiednio długo gotowana, nie może być wyczuwalny posmak mąki w masie bo ciasto nam nie wyjdzie :)

      Usuń
  8. a do tego ciasta tylko żółtka pani dawała czy całe jajka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszlo smakowicie, dodalam 2 budynie , a nie 1 jak jest w przepisie , ladnie zgestnialo��

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...