Ekspresowy budyniowiec bez pieczenia

Pyszny budyniowiec na krakersach z masą kajmakową. Przygotowanie tego ciasta zajmie do 30 minut

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
dodatkowo:
  • około 250 g krakersów
  • 400 g masy kajmakowej



Przygotowanie:

Do 500 ml mleka wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Całość mieszamy, aby masa budyniowa nie przypaliła się i gotujemy do zgęstnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy ciepły krem i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Górę ostygniętego ciasta smarujemy masą kajmakową. Ciasto wstawiamy do lodówki.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

24 komentarze:

  1. ależ apetyczne, chyba proste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dajcie filmik z budyniowcem lepiej mi sie robi jak patrze jak to wygląda

      Usuń
  2. wygląda wspaniale :) aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta bardzo lubie :) Pyszności mega wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie ta masa w ogole nie stężała rozpadło się ; ((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa musi być odpowiednio długo gotowana, aż powstanie gęsty budyń i nie będzie czuć mąki, a użyte masło powinno być dobrej jakości :)

      Usuń
    2. Nie polecam

      Usuń
    3. Też tak miałem nie polecam

      Usuń
  5. Lubię takie szybkie ciasta. Wyszło pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  7. cos nie tak... miałam dobre maslo, gęstość odpowiednia... ciapka nie ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki odmierzamy szklanką o pojemności 250 ml, masa musi być odpowiednio długo gotowana, nie może być wyczuwalny posmak mąki w masie bo ciasto nam nie wyjdzie :)

      Usuń
    2. Mają to być krakersy słone? :)

      Usuń
  8. a do tego ciasta tylko żółtka pani dawała czy całe jajka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszlo smakowicie, dodalam 2 budynie , a nie 1 jak jest w przepisie , ladnie zgestnialo��

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie to ma być masło? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Głupoty piszecie.. normalnie gęste wychodzi i jest bardzo smaczne;) polecam ❤

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam kilka raz i wychodzi jest pyszne polecam



    OdpowiedzUsuń
  13. A czemu służą żółtka w tym kremie? Czy mogę zrobić budyń bez żółtek? Zamiast tego wsypać dwa opakowania budyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa bez żółtek może wyjść za rzadka, ponieważ żółtka sprawiają, że masa jest gęsta :) możesz sprobować dać proszek budyniowy pozdrawiam!

      Usuń
  14. Ciasto jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń