wtorek, 6 lutego 2018

Chleb z garnka



Najprostszy w przygotowaniu domowy chleb pieczony w garnku. Jest puszysty w środku z chrupiącą skórką

Pojemność naczynia żaroodpornego: 3 l

Składniki:

  • 5 3/4 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju




Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, wsypujemy cukier, sól i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Wkładamy do gorącego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 200 st i pieczemy chleb 30 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min. Upieczony chleb studzimy na kratce.

<

Smacznego!




19 komentarzy:

  1. Kształtem i wielkością Wyglada genialnie :) on jest z tych takich lekkich jakby dmuchanych czy ciężki , ubity chleb ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chleb jest w środku puszysty ale nie dmuchany i też nie zbity :)

      Usuń
  2. Dobrze czytam ponad 5 szklanek maki?

    OdpowiedzUsuń
  3. a jakiego rodzaju mąka została użyta

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy razowej mąki można dodać, w jakich proporcjach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można dodać, ale w jakich proporcjach ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie próbowałam robić chleba z taką mąką :)

      Usuń
  5. wyjdzie na suchych drożdżach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tylko musisz zmniejszyć ich ilość o połowę :)

      Usuń
  6. A naczynie czyms sie smaruje obsypuje maka? Bo probowalam kiedys piec, posmarowalam olejem tak jak znalazlam w przepisie z ktorego
    Korzystalam i chleb sie przykleil na amen do naczynia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naczynia nie smarujemy i nie obsypujemy, trzeba naczynie porządnie nagrzać w piekarnkiku przed włożeniem do niego chleba :)

      Usuń
  7. Dziś robiłam. Wyszedł naprawdę super. Skórka chrupka, środek miękki i oczywiscie smaczny. Jedynie troszkę mniej mąki użyłam, nie całe 5 szklanek. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na chlebki z garnka dość znane, jednak pierwszy raz widzę 5 i 3/4 szklanki, lepiej jest podawać w gramach bo jak ktoś wypieka to wagę na pewno ma. Przepis na piątkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie używam wagi :) to jest około 750 g mąki :)

      Usuń
  9. A jak pieczony? Góra dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wlasnie wylączylam piekarnik, chleb wyszedl pięknie, wyrosł, za chwilke bedziemy probowac. Napewno jeszczenie raz bede piekła. Ewa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...