Kurczak z ziemniaczkami w miodzie i ketchupie

Najlepsze danie jakie jedliśmy, a ziemniaczki są boskie, chrupiące i soczyste

Składniki:
  • 1 kg uda z kurcząt 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 5 łyżek miodu naturalnego wielokwiatowego 
  • 12 łyżek ketchupu pikantnego 
  • 1 łyżka oleju 
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • pieprz i sól 
  • około 1 kg ziemniaków 
  • 2 łyżki imbiru 


Przygotowanie:

Do miski, w której pomieszczą się wszystkie uda wlewamy sos sojowy, miód, ketchup, olej, pieprz cayenne, sól oraz pieprz. Następnie ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy. Uda myjemy, osuszamy i wkładamy je do miski z przygotowaną marynatą. Dokładnie mieszamy, aby całe były pokryte marynatą. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, płuczemy w misce, aby wypłukać skrobie. Następnie osuszamy z wody i podsmażamy na patelni około 10 min., solimy i pieprzymy do smaku.



Przygotowane uda wraz z marynatą przekładamy do miski żaroodpornej, przekładamy ziemniakami, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 50 min. Na około 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Od czasu do czasu uda z kurcząt podlewamy sosem z dna naczynia.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. wygląda super i przede wszystkim brudzi się mniej naczyń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne danie :) podoba mi sie

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pewna, że ziemniaki zrobione tak są wyjątkowo dobre, bo przechodzą też kurczakiem i marynatą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny przepis :):)

    OdpowiedzUsuń