Smażone śledzie w zalewie octowej

Smażone śledzie w zalewie octowej są idealne na święta i do wódeczki :)

Ilość: 2 słoiki 1l

Składniki:
  • 1 kg śledzi zielonych (tuszki bez głów) 
  • sól, pieprz mielony 
  • mąka do obtaczania 
  • olej do smażenia 
zalewa:
  • 3 cebule 
  • 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka octu 10% (można dać mniej) 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 4 liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie, gorczyca 



Przygotowanie:

Śledzie myjemy, obcinamy płetwy ogonowe, kroimy na połowę (wygodniej układać w słoikach). Następnie doprawiamy je pieprzem, solą, obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.



W między czasie z podanych składników (oprócz cebuli) przygotowujemy zalewę, którą gotujemy ok.2/3 min. Dopiero pod koniec wrzenia wrzucamy do zalewy pokrojoną w krążki cebulę. Potem usmażone śledzie układamy w słojach na przemian z cebulą . Całość zalewamy ciepłą marynatą, zakręcamy weki i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2-3 dniach. Doskonała potrawa na Wigilię, gdyż można ją przygotować wcześniej.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi ale w tym wydaniu ich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam w podobny sposób robione inne ryby i kanie. Mój wujek uwielbia takie klimaty. Zapiusję przepis i wypróbuje pewnie :) A Ciebie zapraszam na moje czerwone śledzie http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/12/05/czerwone-sledzie/ Pozdrawiam, Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota!! :)

    Dziękuje za odwiedziny i życzę spokojnych i radosnych Świąt!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie śledzie przyrządzała moja mama:) uwielbiam je:) Twoje wyglądają cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy z matiasów też wyjdą? Te wyglądają bardzooo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musze Cię zasmucić, ale matiasy nie nadają się :) musi to być ryba typowo do smażenia np. dorsz, pozdrawiam!

      Usuń
    2. Nie,z matiasów nie polceam...

      Usuń
  6. Uwielbiane przez naszą córkę:) koniecznie z ziemniakami i kiszoną kapustą - jako obiad:)
    My też je bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczniejsze są obtoczone w tartej bułce a co do cebuli nie można jej dodawać na sam koniec bo w occie nie zmieknie ja ta cebulkę poprostu podsmazam na tej samej patelni co ryba była smazona i przekładam w słoiku. Można do zalewy dodać koncentrat pomidorowy i też jest pycha. Soli nie daje tak dużo tylko szczyptę za to daje cukier plus magi pychotka

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze zalewam ostudzoną zalewą, w gorącej zalewie , mogą się rozciapciać, bardzo lubię takie śledziki

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam i wyszły pyszne. Polecam przepis...

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczne te śledziki, trzeba wypróbować. Dzięki za przepis...

    OdpowiedzUsuń