Smażone śledzie w zalewie octowej

Smażone śledzie w zalewie octowej są idealne na święta i do wódeczki :)

Ilość: 2 słoiki 1l

Składniki:
  • 1 kg śledzi zielonych (tuszki bez głów) 
  • sól, pieprz mielony 
  • mąka do obtaczania 
  • olej do smażenia 
zalewa:
  • 3 cebule 
  • 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka octu 10% (można dać mniej) 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 4 liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie, gorczyca 



Przygotowanie:

Śledzie myjemy, obcinamy płetwy ogonowe, kroimy na połowę (wygodniej układać w słoikach). Następnie doprawiamy je pieprzem, solą, obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.



W między czasie z podanych składników (oprócz cebuli) przygotowujemy zalewę, którą gotujemy ok.2/3 min. Dopiero pod koniec wrzenia wrzucamy do zalewy pokrojoną w krążki cebulę. Potem usmażone śledzie układamy w słojach na przemian z cebulą . Całość zalewamy ciepłą marynatą, zakręcamy weki i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2-3 dniach. Doskonała potrawa na Wigilię, gdyż można ją przygotować wcześniej.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi ale w tym wydaniu ich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam w podobny sposób robione inne ryby i kanie. Mój wujek uwielbia takie klimaty. Zapiusję przepis i wypróbuje pewnie :) A Ciebie zapraszam na moje czerwone śledzie http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/12/05/czerwone-sledzie/ Pozdrawiam, Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota!! :)

    Dziękuje za odwiedziny i życzę spokojnych i radosnych Świąt!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie śledzie przyrządzała moja mama:) uwielbiam je:) Twoje wyglądają cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy z matiasów też wyjdą? Te wyglądają bardzooo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musze Cię zasmucić, ale matiasy nie nadają się :) musi to być ryba typowo do smażenia np. dorsz, pozdrawiam!

      Usuń
    2. Nie,z matiasów nie polceam...

      Usuń
  6. Uwielbiane przez naszą córkę:) koniecznie z ziemniakami i kiszoną kapustą - jako obiad:)
    My też je bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczniejsze są obtoczone w tartej bułce a co do cebuli nie można jej dodawać na sam koniec bo w occie nie zmieknie ja ta cebulkę poprostu podsmazam na tej samej patelni co ryba była smazona i przekładam w słoiku. Można do zalewy dodać koncentrat pomidorowy i też jest pycha. Soli nie daje tak dużo tylko szczyptę za to daje cukier plus magi pychotka

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze zalewam ostudzoną zalewą, w gorącej zalewie , mogą się rozciapciać, bardzo lubię takie śledziki

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam i wyszły pyszne. Polecam przepis...

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczne te śledziki, trzeba wypróbować. Dzięki za przepis...

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusząco się prezentują, robimy.....

    OdpowiedzUsuń
  12. smażone są że skórą? bo znajoma robi podobnie ale zdejmuje skórę, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Też mam taki przepis i zawsze schodzą szybciej niż bym sobie życzyła 😁
    Żartuję,ale naprawdę są pyszne i muszę robić większą porcję nie tylko na Święta.

    OdpowiedzUsuń
  14. Polecam, śledziki pierwsza klasa....

    OdpowiedzUsuń