Ilość: 2 słoiki 1l
Składniki:
- 1 kg śledzi zielonych (tuszki bez głów)
- sól, pieprz mielony
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
- 3 cebule
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10% (można dać mniej)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie, gorczyca
Przygotowanie:
Śledzie myjemy, obcinamy płetwy ogonowe, kroimy na połowę (wygodniej układać w słoikach). Następnie doprawiamy je pieprzem, solą, obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

.jpg)

W między czasie z podanych składników (oprócz cebuli) przygotowujemy zalewę, którą gotujemy ok.2/3 min. Dopiero pod koniec wrzenia wrzucamy do zalewy pokrojoną w krążki cebulę. Potem usmażone śledzie układamy w słojach na przemian z cebulą . Całość zalewamy ciepłą marynatą, zakręcamy weki i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2-3 dniach. Doskonała potrawa na Wigilię, gdyż można ją przygotować wcześniej.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie przetwory ryby śledzie śledzie na święta śledzie śmażone w zalewie octowej śledzie w occie śledzie zielone
Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi ale w tym wydaniu ich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJadłam w podobny sposób robione inne ryby i kanie. Mój wujek uwielbia takie klimaty. Zapiusję przepis i wypróbuje pewnie :) A Ciebie zapraszam na moje czerwone śledzie http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/12/05/czerwone-sledzie/ Pozdrawiam, Iza
OdpowiedzUsuńPychota!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za odwiedziny i życzę spokojnych i radosnych Świąt!! :)
Takie śledzie przyrządzała moja mama:) uwielbiam je:) Twoje wyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńCzy z matiasów też wyjdą? Te wyglądają bardzooo smakowicie
OdpowiedzUsuńmusze Cię zasmucić, ale matiasy nie nadają się :) musi to być ryba typowo do smażenia np. dorsz, pozdrawiam!
UsuńNie,z matiasów nie polceam...
UsuńUwielbiane przez naszą córkę:) koniecznie z ziemniakami i kiszoną kapustą - jako obiad:)
OdpowiedzUsuńMy też je bardzo lubimy:)
Smaczniejsze są obtoczone w tartej bułce a co do cebuli nie można jej dodawać na sam koniec bo w occie nie zmieknie ja ta cebulkę poprostu podsmazam na tej samej patelni co ryba była smazona i przekładam w słoiku. Można do zalewy dodać koncentrat pomidorowy i też jest pycha. Soli nie daje tak dużo tylko szczyptę za to daje cukier plus magi pychotka
OdpowiedzUsuńzawsze zalewam ostudzoną zalewą, w gorącej zalewie , mogą się rozciapciać, bardzo lubię takie śledziki
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły pyszne. Polecam przepis...
OdpowiedzUsuńApetyczne te śledziki, trzeba wypróbować. Dzięki za przepis...
OdpowiedzUsuńKusząco się prezentują, robimy.....
OdpowiedzUsuń