Baranek z masła to doskonały dodatek do koszyczka i na stół wielkanocny
Składniki:
- na 1 szt. 1/2 kostki masła (ok.100 g) dobrej jakości
- bukszpan
- ziarenka pieprzu
ponadto:
- ok. 1/2 l zimnej wody
- 1 łyżka soli
- drewniana foremka o wymiarach 11,5 x 6,5 cm
Przygotowanie:
Do miseczki nalewamy zimną wodę, wsypujemy sól i mieszamy, aż się rozpuści. Do tego roztworu wkładamy rozłożoną foremkę i moczymy ją kilka godzin (ok.3, 4). Po wyjęciu z wody połówki foremki wypełniamy bardzo szczelnie wyjętym z lodówki masłem. Następnie obie części łączymy, mocno dociskamy, nadmiar masła usuwamy i wyrównujemy spód. Foremkę z barankiem wkładamy do schłodzenia na kilka minut do lodówki (ok. 15 min). Potem delikatnie rozdzielamy obie części, podważając od spodu nożem. Ostrożnie wyjmujemy baranka i ozdabiamy go. Oczy robimy z ziaren pieprzu, a uszy i ogonek z liści bukszpanu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!