Kwaskowatość agrestu sprawia, że placek idealnie nadaje się na letnie upały
Wymiary formy: 24x36 cm
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej;
- 1 masło lub margaryna (200 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 słoiczka dżemu (200 g) np. z czarnej porzeczki
- 1 łyżka kakao
- ok. 400 g agrestu (jeżeli ktoś nie lubi agrestu można zrobić z innymi owocami wówczas dajemy mniej cukru)
pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 budyń np. waniliowy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i natłuszczamy ją. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagniatamy z masłem i żółtkami (gdy ciasto jest bardzo suche można dodać ok. 2 łyżki śmietany). Po wyrobieniu ciasta dzielimy go na 3 części (1 trochę większa). Pierwszą właśnie tą większą wyklejamy spód blaszki i wkładamy ją do nagrzanego piekarnika (170 st.). Spód pieczemy ok. 15 min. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, zagniatamy, wkładamy ją i pozostałą białą część do zamrażalnika na ok. 1/2 godz. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy go, a następnie smarujemy dżemem.
W międzyczasie ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana będzie bardzo gęsta porcjami wsypujemy cukier i budyń. Tak przygotowaną piankę rozkładamy na placek. Na wierzch ścieramy pozostałą białą część ciasta.
Pieczemy ok. 45 min. w temp. 170 st., gdy kruszonka mocno się zarumieni placek można przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!