Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni jest doskonała do wypieków i świeżego pieczywa

Ilość: 8 słoiczków 350 ml

Składniki:

  • 2 kg wydrylowanych wiśni 
  • 1 kg cukru 
  • 2 żelfixy 2:1 (jeżeli wolimy mniej slodką konfiturę wówczas dajemy żelfix 3:1 i mniej cukru)
  • sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego 



Przygotowanie:

Umyte wiśnie drylujemy i wsypujemy do garnka również wlewamy sok, który wytrącił się podczas drylowania. Następnie dodajemy żelfix, dokładnie mieszamy z owocami i zagotowujemy (ciągle mieszamy, aby się nie przypaliło). Potem wsypujemy cukier i ponownie gotujemy ok. 3-5 min., pamiętajmy o mieszaniu. Pod koniec gotowania dodajemy także sok z cytryny (według uznania). Po zdjęciu z ognia przez kilka sekund konfiturę dalej mieszamy, aby zanikła piana.



Gorącą wlewamy do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i na ok. 5 min układamy dnem do góry. Po tym czasie odwracamy (po dłuższym czasie stężeje i przyklei się do wieczka). Konfitura doskonale się przechowuje i nie trzeba jej pasteryzować.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Robię konfitury od 40 lat,poprawna konfitura powinna być robiona przez 3 dni.Pierwszego dnia podgrzać zebrać szumowiny odstawić na drugi dzień dodając cukier zebrać pianę odstawić do następnego dnia i podgrzać dobrze jeśli są szkliste przełożyć do słoiczków zalać sokiem.Ja robiąc z 3 kg.wiśni i 2 lub 2 1/2 cukru wychodzi 0k.5 słoiczków konfitury,resztę soku zlewam i mam do picia z wodą.Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) tak jak w komentarzu powyżej konfiturki robiła moja mama.....niecierpialam tego mieszania konfitury aż zgęstnieje.... teraz odkąd pojawiły się żelfiksy sprawa jest mocno ułatwiona...:)) Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie w tych słoiczkach, pewnie tak samo cudownie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja rozdzielam owoce na dżem i sok, nie bawię się w gotowanie po trzy dni, bo uważam, że takie świeżo zagotowane owoce są smaczniejsze, a jak się trzyma dżem kilka dni, to łatwo może zapleśnieć. Zawsze tak robię, czasem dżem miksuję blenderem i wychodzi smaczny, gęsty mus.

    OdpowiedzUsuń