Tradycyjne i chrupiące ogórki kiszone, których nie może zabraknąć w naszej spiżarni na zimę
Ilość: 10 słoików (900 ml)
Składniki:
- 5 kg ogórków gruntowych
- 3 l wody
- 3 czubate łyżki soli
- 2 główki czosnku (10 dużych ząbków)
- wiązka kopru
Przygotowanie:
Ogórki moczymy i myjemy w wodzie. Do słoików wkładamy po jednym ząbku czosnku przekrojom na pół oraz umytej gałązce kopru. Następnie ciasno układamy ogórki.
W garnku gotujemy wodę z solą (zasada jest taka, że na 1 litr wody dajemy 1 czubatą łyżkę soli). Gorącą zalewę wlewamy do słoików oraz zakręcamy i odstawiamy słoiki pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Na drugi lub trzeci dzień słoiki odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po 2-5 dniach ogórki są małosolne i można je śmiało jeść. Ilość przygotowanych weków zależy od wielkości i ułożenia ogórków.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!