• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ogórki kiszone



Tradycyjne i chrupiące ogórki kiszone, których nie może zabraknąć w naszej spiżarni na zimę

Ilość: 10 słoików (900 ml)

Składniki:


  • 5 kg ogórków gruntowych 
  • 3 l wody 
  • 3 czubate łyżki soli 
  • 2 główki czosnku (10 dużych ząbków) 
  • wiązka kopru 



Przygotowanie:

Ogórki moczymy i myjemy w wodzie. Do słoików wkładamy po jednym ząbku czosnku przekrojom na pół oraz umytej gałązce kopru. Następnie ciasno układamy ogórki.


W garnku gotujemy wodę z solą (zasada jest taka, że na 1 litr wody dajemy 1 czubatą łyżkę soli). Gorącą zalewę wlewamy do słoików oraz zakręcamy i odstawiamy słoiki pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Na drugi lub trzeci dzień słoiki odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po 2-5 dniach ogórki są małosolne i można je śmiało jeść. Ilość przygotowanych weków zależy od wielkości i ułożenia ogórków. 

Smacznego!



Gabriela Borowiec
7 Comments
ogórki, ogórki kiszone, przetwory, przetwory z ogórków
piątek, 18 lipca 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ogórki ogórki kiszone przetwory przetwory z ogórków Ogórki kiszone

Polecane przepisy

7 komentarze

  1. Veggie20 lipca 2014 15:49

    Bardzo zazdroszczę tych ogórków, wczoraj bardzo chciałam zrobić, lecz tu u mnie ani ogórków, ani kopru czlowiek nie znajdzie, najwyżej te cieplarniane ;-( Jutro wybieram się na poszukiwania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Apetycik21 lipca 2014 08:31

    Nie ma to jak Nasze Tradycyjne Polskie ogórki kiszone, nie może ich zabraknąć w żadnym domu. Są przepyszne, polecam gorąco :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy22 lipca 2014 09:47

      Hej Ogórki Małosolne ilość składników zależy od indywidualnego smaku:
      - ogórki gruntowe,
      - ząbki czosnku,
      - koper,
      - chrzan (obowiązkowo - liść lub korzeń),
      - liść czarnej porzeczki,
      - liść winogrona.
      na 1l wody: 1 łyżka soli + 1 łyżka cukru
      po dwóch dniach w temp. pokojowej do konsumpcji!!!
      Smacznego

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy4 sierpnia 2015 13:35

      dokładnie... bez chrzanu, ogórki są do chrzanu...:)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Gabriela Borowiec4 sierpnia 2015 21:08

      ileś lat robię bez chrzanu i są wyśmienite :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. cichutko **27 sierpnia 2017 16:49

      Ja też.Po co jakieś liście czy chrzan? Jeśli ogórki są dobre, to wystarczy czosnek i koper.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    5. Odpowiedz
  3. Kukuleczki12 lipca 2016 12:48

    mniam, bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto z serków Danio
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria