Wilgotne ciasto o cytrynowym smaku, którego głównym składnikiem są buraki
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt buraczany:
- 1 szklanka surowych buraków startych na grubych oczkach
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 łyżka soku z cytryny
masa cytrynowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
- wiórka kokosowe ze startą gorzka czekoladą
Przygotowanie:
Białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru oraz dodajemy pojedynczo żółtka. Buraki mieszamy z mąką, resztą cukru, proszkiem do pieczenia i olejem, po czym mieszamy z masą jajeczną. Następnie, gdy blacha jest już wyłożona papierem do pieczenia ciasto mieszamy z imbirem, sokiem z cytryny i kwaskiem cytrynowym oraz wylewamy na formę. Pieczemy w temp. 180 st przez około 40 minut. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Galaretkę rozrabiamy tak jak na opakowaniu z mniejszą ilością wody (około 700 ml). Śmietankę ubijamy na sztywno oraz powoli wlewamy lekko stężałą galaretkę. Ubitą masą przekładamy blaty ciasta. Składniki na lukier mieszamy oraz smarujemy górę ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi ze startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki aż masa cytrynowa stężeje.
Smacznego!
Obżarciuch
niedziela, 3 sierpnia 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!