• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Cytrynowe ciasto buraczane



Wilgotne ciasto o cytrynowym smaku, którego głównym składnikiem są buraki

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt buraczany:
  • 1 szklanka surowych buraków startych na grubych oczkach 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 jajka 
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka startego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
masa cytrynowa:
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • 2 galaretki cytrynowe 
lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe ze startą gorzka czekoladą 



Przygotowanie:

Białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru oraz dodajemy pojedynczo żółtka. Buraki mieszamy z mąką, resztą cukru, proszkiem do pieczenia i olejem, po czym mieszamy z masą jajeczną. Następnie, gdy blacha jest już wyłożona papierem do pieczenia ciasto mieszamy z imbirem, sokiem z cytryny i kwaskiem cytrynowym oraz wylewamy na formę. Pieczemy w temp. 180 st przez około 40 minut. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 

 

Galaretkę rozrabiamy tak jak na opakowaniu z mniejszą ilością wody (około 700 ml). Śmietankę ubijamy na sztywno oraz powoli wlewamy lekko stężałą galaretkę. Ubitą masą przekładamy blaty ciasta. Składniki na lukier mieszamy oraz smarujemy górę ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi ze startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki aż masa cytrynowa stężeje. 

Smacznego!



Obżarciuch
15 Comments
buraki, ciasta, ciasto buraczane, ciasto z burakami, cytrynowe ciasto buraczane
niedziela, 3 sierpnia 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
buraki ciasta ciasto buraczane ciasto z burakami cytrynowe ciasto buraczane Cytrynowe ciasto buraczane

Polecane przepisy

15 komentarzy:

  1. Emcia Pichci!3 sierpnia 2014 18:28

    ale wymyśliłaś! świetne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Guloso e Saudável3 sierpnia 2014 19:20

    Olá boa tarde,
    Adoro doces com limão, muito interessante a combinação da beterraba com o limão, a aparência ficou tentadora e certamente muito saboroso.
    Abraço, boa semana,
    Vânia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Apetycik3 sierpnia 2014 19:48

    Wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Dieta moja pasja.3 sierpnia 2014 20:13

    Bry...Bryśa :) :) Kiedyś robiłam babeczki z burakami i żal mi jednego , że po upieczeniu tracą ten swój piękny kolor. A Twoje ciasto Gabrysiu wygląda naprawdę pięknie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Olka3 sierpnia 2014 21:12

    Fajne ciacho :) i super patent na wykorzystanie buraków... Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Marcela4 sierpnia 2014 08:38

    łał! nie robiłam nigdy nic z buraków! pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Marzena Szkodzińska4 sierpnia 2014 09:31

    Ale super :-) oj pyszne musi być :-) z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. amandaricci.butikzprzepisami4 sierpnia 2014 09:38

    Apetycznie wygląda na zdjęciach! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. aaasikkk18 sierpnia 2014 23:19

    Kolor ciasta boski! I te połączenie z kwaśna cytryną - bardzo ciekawy wypiek, nie omieszkam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Anonimowy9 października 2014 13:14

    GALARETKI UGOTOWAĆ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec9 października 2014 13:19

      Tak jak jest napisane w przepisie "galaretki rozrabiamy tak jak na opakowaniu z mniejszą ilością wody (około 700 ml)" :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  11. Anna i Elżbieta Krzyczkowskie6 listopada 2014 10:25

    Wygląda wspaniale i jestem przekonana, że jest przepyszne!!! Poproszę kawałeczek :)
    Pozdrawiam i... zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Anonimowy8 listopada 2014 22:23

    A MOŻE BY TAK ZAMIAST STOSUNKOWO DROGIEGO SKŁADNIKA TJ. 0,5 LITRA ŚMIETANKI 30%, DODAĆ MASY BUDYNIOWEJ ?
    CZY KTOŚ PRÓBOWAŁ ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. na gazie9 stycznia 2015 11:53

    zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji kulinarnej "burakowe LOVE" na Targach smaku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Anonimowy13 września 2015 08:15

    Jaki to główny składnik skoro są tu produkty w tej samej ilości a bardzo niezdrowe? Trzeba pisać " z dodatkiem buraków" kochana. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Ciasto Ekler
  • thumbnails
    Sernik puszek
  • thumbnails
    Ciasto Bałwanek

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria