Aromatyczna pasta dla smakoszy pikantnych dań, doskonała jako dodatek do mięs, wędlin, sosów, zup i innych potraw
Ilość: 11 słoiczków (190 ml)
Składniki:
- 2 kg czerwonej słodkiej papryki
- 10 papryczek chili
- 1 duży pomidor obrany ze skórki, pokrojony i wypestkowany lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 8 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 3 łyżeczki przyprawy adżika
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Czerwoną paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na oliwie ok. 10 min. razem z pomidorem, posiekanym czosnkiem i pokrojonymi z pestkami papryczkami chili .Całość pozostawiamy do wystudzenia. Potem wszystkie składniki dokładnie miksujemy i dodajemy przyprawy. Gotową pastę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Smacznego!
Gabriela Borowiec
czwartek, 11 września 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!