• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ostra pasta do mięs i sosów



Aromatyczna pasta dla smakoszy pikantnych dań, doskonała jako dodatek do mięs, wędlin, sosów, zup i innych potraw

Ilość: 11 słoiczków (190 ml)

Składniki:

  • 2 kg czerwonej słodkiej papryki 
  • 10 papryczek chili 
  • 1 duży pomidor obrany ze skórki, pokrojony i wypestkowany lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 8 ząbków czosnku 
  • 4 łyżki oliwy lub oleju 
  • 3 łyżeczki przyprawy adżika 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 
  • sól do smaku 




Przygotowanie:

Czerwoną paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na oliwie ok. 10 min. razem z pomidorem, posiekanym czosnkiem i pokrojonymi z pestkami papryczkami chili .Całość pozostawiamy do wystudzenia. Potem wszystkie składniki dokładnie miksujemy i dodajemy przyprawy. Gotową pastę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 minut.

Smacznego!



Gabriela Borowiec
22 Comments
ostra pasta, ostra pasta do mięs i sosów, pasta do mięs i sosów, przetwory
czwartek, 11 września 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ostra pasta ostra pasta do mięs i sosów pasta do mięs i sosów przetwory Ostra pasta do mięs i sosów

Polecane przepisy

22 komentarze

  1. Marcela11 września 2014 17:39

    Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ZUZIA4 sierpnia 2016 18:47

      Znam ten przepis,polecam kazdemu!!!
      Ale..ta pychota ma feler....SZYBKO ZNIKA!!!
      Smaczego!!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  2. Zielarnia Ojca11 września 2014 20:26

    Dużo tego jest. Łagodny naturalny kolor i pewnie bogactwo smakowych doznań.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Klaudia Pałka11 września 2014 20:33

    Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Marzena Szkodzińska11 września 2014 22:41

    Pycha :-) oj mój mąż byłby zachwycony :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Anna P12 września 2014 10:32

    uwielbiam takie sosy:)milego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Krzysztof12 września 2014 11:24

    Wygląda świetnie! Leci do zakładek, muszę zrobić taką pastę. Powiedz tylko, co to za przyprawa w składnikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 września 2014 07:02

      Przyprawę kupiłam na targu, skład: chili , chili nasiona, papryka słodka, kolendra mielona, kolendra liście, majeranek, bazylia, cząber, liść laurowy, czosnek, pomidor, cebula, sól, cukier, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Katarzyna Kłos13 września 2014 15:45

    Na pewno przepis wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Iwona4 sierpnia 2016 21:51

    Ciekawy przepis do wypróbowania : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. kociolek-pysznosci5 sierpnia 2016 14:29

    Ciekawy pomysł, ale nie dla mnie ja nie przepadam za ostrym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Danuta Piecyk5 sierpnia 2016 19:01

    Pięknie wygląda, przepis warty zrobienia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Małgorzata Ćwiklińska5 sierpnia 2016 20:18

    Uwielbiam pikantne dania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Anulla5 sierpnia 2016 21:29

    bardzo fajna pasta :) ja ostatnio robiłam ajvar pikantny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. napiecyku5 sierpnia 2016 21:49

    Musze zrobić taki sosik, będzie jak znalazł do makaronu i ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. marta sztabińska5 sierpnia 2016 22:31

    Domowe przetwory najlepsze, przydadzą się, zima długa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Małgorzata6 sierpnia 2016 07:50

    Przypomnialas mi ! Robiłam kiedyś podobną, teraz zrobię według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Jak Ona Gotuje ?6 sierpnia 2016 15:46

    zachęca do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Urszula - Proste potrawy7 sierpnia 2016 20:39

    Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. honka10 sierpnia 2016 19:55

    jadę jutro na targ po paprykę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Anonimowy8 sierpnia 2017 19:12

    Pięknie wygląda. Ale ile czego potrzeba. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec8 sierpnia 2017 19:53

      Składniki i ich ilość jest podana na górze strony :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria