Aromatyczna pasta dla smakoszy pikantnych dań, doskonała jako dodatek do mięs, wędlin, sosów, zup i innych potraw
Ilość: 11 słoiczków (190 ml)
Składniki:
- 2 kg czerwonej słodkiej papryki
- 10 papryczek chili
- 1 duży pomidor obrany ze skórki, pokrojony i wypestkowany lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 8 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 3 łyżeczki przyprawy adżika
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Czerwoną paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na oliwie ok. 10 min. razem z pomidorem, posiekanym czosnkiem i pokrojonymi z pestkami papryczkami chili .Całość pozostawiamy do wystudzenia. Potem wszystkie składniki dokładnie miksujemy i dodajemy przyprawy. Gotową pastę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ostra pasta ostra pasta do mięs i sosów pasta do mięs i sosów przetwory sos na zimę
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis,polecam kazdemu!!!
UsuńAle..ta pychota ma feler....SZYBKO ZNIKA!!!
Smaczego!!
Dużo tego jest. Łagodny naturalny kolor i pewnie bogactwo smakowych doznań.
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńPycha :-) oj mój mąż byłby zachwycony :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sosy:)milego weekendu:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Leci do zakładek, muszę zrobić taką pastę. Powiedz tylko, co to za przyprawa w składnikach?
OdpowiedzUsuńPrzyprawę kupiłam na targu, skład: chili , chili nasiona, papryka słodka, kolendra mielona, kolendra liście, majeranek, bazylia, cząber, liść laurowy, czosnek, pomidor, cebula, sól, cukier, pozdrawiam!
UsuńNa pewno przepis wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis do wypróbowania : )
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, ale nie dla mnie ja nie przepadam za ostrym.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, przepis warty zrobienia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam pikantne dania:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna pasta :) ja ostatnio robiłam ajvar pikantny :)
OdpowiedzUsuńMusze zrobić taki sosik, będzie jak znalazł do makaronu i ryżu :)
OdpowiedzUsuńDomowe przetwory najlepsze, przydadzą się, zima długa
OdpowiedzUsuńPrzypomnialas mi ! Robiłam kiedyś podobną, teraz zrobię według Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńzachęca do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńjadę jutro na targ po paprykę!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Ale ile czego potrzeba. Dziękuję
OdpowiedzUsuńSkładniki i ich ilość jest podana na górze strony :)
Usuń