Pyszne drożdżowe ciasto z wilgotnym nadzieniem, fantastycznie pachnące cynamonem
Ilość: 2 sztuki
Wymiary formy: 28x40 cm (można też piec w 2 keksówkach)
Składniki:
- ok. 0,5 kg mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki margaryny (12,5 dag) lub masła
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 dag drożdży
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 0,5 łyżeczki soli
nadzienie:
- 1 kg jabłek po obraniu i pokrojeniu
- ok. 5 łyżek cukru (ilość zależna od tego, jak bardzo kwaśne są jabłka)
- 3 łyżki kaszki manny lub bułki tartej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- rodzynki
Przygotowanie:
Do lekko letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i sól. Wszystko razem mieszamy, zakrywamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie margarynę lub masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia, a pozostały cukier i cukier wanilinowy ubijamy z 2 żółtkami i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli). Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dosypujemy mąkę, dodajemy olej, roztopioną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka w drobną kostkę. Następnie dodajemy do nich wodę, cukier i cynamon. Całość gotujemy, aż z jabłek wygotuje się sok i powstanie mus (jabłka nie muszą się całkowicie rozgotować). Dodajemy do nich także rodzynki i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnych jabłek wsypujemy kaszkę i całość dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą należy rozwałkować na prostokąt i nałożyć na nie mus jabłkowy. Następnie zwijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla i smarujemy roztrzepanym białkiem.
Potem obwijamy je papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywać boków i pozostawić lekki luz). Tak przygotowane strucle wkładamy jeden obok drugiego do dużej blaszki lub do dwóch keksówek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 35 minut.
Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Gabriela Borowiec
poniedziałek, 13 października 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!