• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Strucla drożdżowa z jabłkami

Pyszne drożdżowe ciasto z wilgotnym nadzieniem, fantastycznie pachnące cynamonem

Ilość: 2 sztuki

Wymiary formy: 28x40 cm (można też piec w 2 keksówkach)

Składniki:

  • ok. 0,5 kg mąki tortowej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 kostki margaryny (12,5 dag) lub masła 
  • 3 jajka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 5 dag drożdży 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki 
  • 0,5 łyżeczki soli 
nadzienie:
  • 1 kg jabłek po obraniu i pokrojeniu 
  • ok. 5 łyżek cukru (ilość zależna od tego, jak bardzo kwaśne są jabłka) 
  • 3 łyżki kaszki manny lub bułki tartej 
  • 3 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • rodzynki 



Przygotowanie:

Do lekko letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i sól. Wszystko razem mieszamy, zakrywamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie margarynę lub masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia, a pozostały cukier i cukier wanilinowy ubijamy z 2 żółtkami i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli). Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dosypujemy mąkę, dodajemy olej, roztopioną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka w drobną kostkę. Następnie dodajemy do nich wodę, cukier i cynamon. Całość gotujemy, aż z jabłek wygotuje się sok i powstanie mus (jabłka nie muszą się całkowicie rozgotować). Dodajemy do nich także rodzynki i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnych jabłek wsypujemy kaszkę i całość dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą należy rozwałkować na prostokąt i nałożyć na nie mus jabłkowy. Następnie zwijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla i smarujemy roztrzepanym białkiem. 



Potem obwijamy je papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywać boków i pozostawić lekki luz). Tak przygotowane strucle wkładamy jeden obok drugiego do dużej blaszki lub do dwóch keksówek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 35 minut.


Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!




Gabriela Borowiec
20 Comments
ciasta, ciasto z jabłkami, jabłecznik, jabłka, strucla, strucla drożdżowa z jabłkami, strucla jabłkowa, strucla z jabłkami, szarlotka
poniedziałek, 13 października 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto z jabłkami jabłecznik jabłka strucla strucla drożdżowa z jabłkami strucla jabłkowa strucla z jabłkami szarlotka Strucla drożdżowa z jabłkami

Polecane przepisy

20 komentarze

  1. Lena13 października 2014 20:09

    Drożdżowe i jabłkowe nadzienie-świetna para:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Marzena Szkodzińska13 października 2014 20:46

    Mniam jakie pyszne :-) Gabrysiu podeślij kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anna i Elżbieta Krzyczkowskie13 października 2014 21:49

    Wygląda cudowanie, ale najpiękniej pewnie musiało pachnieć w całym domu i kusić, żeby jak najszybciej spróbować! :)

    Zapraszam też do naszej kuchni, do matki i córki. :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Anonimowy14 października 2014 08:55

    Fajne prakytyczne przepisy dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Krystyna Boner14 października 2014 15:24

    Taka drożdżowa strucla w dodatku z nadzieniem z jabłek to najlepsze do porannej kawy. Kusisz mnie tym przepisem, tą struclą.... Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Apetycik14 października 2014 16:55

    Mmm pychota aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Ola16 października 2014 10:23

    pycha! u mnie właśnie w zeszły weekend była rolada biszkoptowa z jabłkami, drożdzowa jeszcze lepsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Anonimowy15 listopada 2014 07:57

    czy można zastąpić alkohol octem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec15 listopada 2014 16:01

      alkohol powoduje, że ciasto będzie bardziej pulchne, jeśli nie chcesz, bądź nie masz w domu alkoholu to nic się nie dzieje, możesz podarować sobie ten składnik, ocet jako zamiennik jednak odradzam, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  9. Anonimowy1 grudnia 2014 13:24

    " Następnie zwijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla i smarujemy roztrzepanym białkiem."

    Białkiem smarujemy tylko końce czy całą strucle ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec1 grudnia 2014 19:09

      Białkiem smarujemy całą struclę :)
      Pozdawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  10. Anonimowy9 grudnia 2014 17:14

    mniam mateuszjurys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Anonimowy1 lutego 2015 14:52

    Witam. Czy te strucle owijamy cale papierem razem ze spodem czy tylko papier na gore ? dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec1 lutego 2015 18:17

      Owijamy całe papierem, zostawiamy tylko końce otwarte :) tak jak na zdjęciu widać :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  12. Anonimowy3 grudnia 2015 20:18

    przepis genialny. strucla przepyszna i jest to duza porcja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. foudre17 lutego 2016 17:51

    To jest coś, co lubię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Anonimowy12 listopada 2017 21:09

    przepiekne te strucle;przypominaja mi czasy jak moja siostra wyszla za maz i moj szwagier popisalal sie pieczeniem strucli jaka sie je na kujawach. Dokladnie z wygladu taka sama .Jeszcze pamietam ten smak...Bedac za granica w zimowe wieczory przychodzi taka nostalgia za chwilami spedzonymi w rodzinie i chec przekazania dzieciom tych smakòw ,ktòre towarzyszyly nam bedac wszyscy razem.Ah..
    Jestem pewna ,ze twoje wypieki tez maja wiele wspomnien,a przy tym sa taaakie dobre.
    Jedno pytanie mnie kusi zanim zabiore sie do pieczenia-czy 5dag drozdzy na 0,5kg maki nie jest za duzo? Jesli nie jest to pomylka w pisaniu to pozostaje tylko wypròbowac.Dziekuje za odpowiedz.
    Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie jedynie wiem,ze mi przeszkadza zapach i smak drodzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 listopada 2017 19:42

      tak jest dobrze napisane. Możesz dać mniej drożdży, ale nie wiem czy pod wpływem wilgoci jabłek ciasto wyrośnie :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  15. Anonimowy12 grudnia 2018 18:27

    Gdybym wsadził tam masę makową, wyjdzie makowiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec12 grudnia 2018 18:52

      tak

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto z serków Danio
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria