Panna cotta z truskawkami

Jak to dobrze mieć zimą truskawki w zamrażarce, które przypominają nam słoneczne lato :)

Ilość: 4 porcje

Składniki:

panna cotta:
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 ml mleka
  • cukier z wanilią
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek wody
mus truskawkowy:
  • około 300 g truskawek mrożonych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżeczki cukru
dodatkowo:
  • mleczna czekolada;



Przygotowanie:

Śmietankę gotujemy z mlekiem, cukrem z wanilią i cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach przegotowanej wody oraz mieszamy z zagotowaną śmietanką. Następnie przelewamy do szklanek i odstawiamy do stężenia. Truskawki blendujemy z cukrem, a następnie mieszamy z żelatyna rozpuszczoną w przegotowanej wodzie. Tak przygotowany mus przelewamy na stężałą śmietankę i ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Stężałą panna cottę podajemy posypaną pokruszoną lub starta czekoladą.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy: