• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Kruche ciasto ze szpinakiem



Szpinak w kruchym cieście to znakomita przekąska 

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 250 g masła 
  • 3 żółtka 
  • około 700 g szpinaku mrożonego 
  • główka czosnku 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • sól i pieprz 



Przygotowanie:

Mąkę, żółtka i masło siekamy i zagniatamy. Ciasto wkładamy do schłodzenia do lodówki na około 60 minut. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy śmietanę i kaszę mannę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy do odparowania wody. Schłodzone ciasto dzielmy na dwie części (1/3 ciasta - wkładamy do zamrażarki i 2/3 ciasta). Większą cześć rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. 

    

Następnie ciasto posypujemy bułką tartą. Wykładamy wcześniej przygotowany szpinak. Wyciągamy mniejszy kawałek z zamrażarki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 40 minut.

   

Smacznego!


Obżarciuch
20 Comments
bezmięsne, ciasto ze szpinakiem, kruche ciasto ze szpinakiem, przekąski, szpinak, ze szpinakiem
środa, 8 kwietnia 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
bezmięsne ciasto ze szpinakiem kruche ciasto ze szpinakiem przekąski szpinak ze szpinakiem Kruche ciasto ze szpinakiem

Polecane przepisy

20 komentarzy:

  1. klaudyna1488 kwietnia 2015 18:20

    Bardzo lubię szpinak, takie kruche ciasto z nim na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Asa_6niebo8 kwietnia 2015 18:43

    uwielbiam szpinak! to ciasto wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Marzena Szkodzińska8 kwietnia 2015 18:43

    Fajna propozycja, z pewnością jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Ela Dz8 kwietnia 2015 20:20

    Gabrysiu jaka fajna krucha wytrawna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Ania - Kto ugości moich gości?8 kwietnia 2015 20:43

    Z przyjemnością kradnę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Krystyna Boner8 kwietnia 2015 20:52

    Uwielbiam szpinak. Ciekawy i smaczny jest Twój przepis. U mnie jutro też na obiad będzie szpinak, ale w innym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Łukasz Majchrowski8 kwietnia 2015 21:13

    Och tak, to stanowczo jedno z moich ulubionych dań. Ja jeszcze zawsze dorzucam do szpinaku ser feta lub ricottę. Smakuje wtedy jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. smak uczucie9 kwietnia 2015 02:06

    Bardzo smaczne danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Marzena9 kwietnia 2015 05:53

    Pysznie i prosto, przepis do wykorzystania:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Lena9 kwietnia 2015 08:54

    I kruche ciasto i szpinak-pyszna para;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. marta sztabińska9 kwietnia 2015 09:42

    Pycha!! lubię szpinak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Lady laura.9 kwietnia 2015 13:02

    Świetne ,kruche na wytrawnie kusi mnie bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. amandaricci.butikzprzepisami9 kwietnia 2015 13:47

    Wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Olka9 kwietnia 2015 19:08

    Jak ja lubię szpinak! :) zjadłabym sporą porcję takiego ciacha :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Karmel-itka.9 kwietnia 2015 19:36

    o kurczę, to mi się podoba! pomysł okazał się strzałem w 10!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Megly9 kwietnia 2015 22:05

    Ja w podobny sposób robię szpinakową tartę. Mniam. Ale dawno nie jadłam. Muszę w ogóle przetestować taką wersję, bo w mojej tarcie jedynie spód jest kruchy. Super. Ja jestem fanką szpinaku już od jakiegoś czasu także kusząca propozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. zjedz_mnie10 kwietnia 2015 08:31

    Rewelka, bardzo mi się spodobała ta przekąska. Zdjęcia takie, że chce się od razu sięgnąć i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Angelika i Monika Candy Pandas12 kwietnia 2015 13:48

    Super! Nawet przeciwnicy szpinaku przekonają się do niego w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Kaś13 kwietnia 2015 18:47

    strasznie podoba mi się ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Olka22 kwietnia 2015 21:53

    Haa, ale ekstra, naprawdę wygląda jak placek taki na słodko, a jest wytrawną przekąską. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Sernik puszek

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria