Szpinak w kruchym cieście to znakomita przekąska
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 3 żółtka
- około 700 g szpinaku mrożonego
- główka czosnku
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mąkę, żółtka i masło siekamy i zagniatamy. Ciasto wkładamy do schłodzenia do lodówki na około 60 minut. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy śmietanę i kaszę mannę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy do odparowania wody. Schłodzone ciasto dzielmy na dwie części (1/3 ciasta - wkładamy do zamrażarki i 2/3 ciasta). Większą cześć rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Następnie ciasto posypujemy bułką tartą. Wykładamy wcześniej przygotowany szpinak. Wyciągamy mniejszy kawałek z zamrażarki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 40 minut.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!