• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ciasto z różą i orzechami



Kruche ciasto, cudownie pachnące konfiturą różaną z dodatkiem orzechów

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 1/2 kg mąki 
  • 5 żółtek 
  • 1 masło lub margaryna (200g) 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
masa orzechowa:
  • 5 białek 
  • 200g orzechów mielonych np. włoskich lub innych 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
dodatkowo:
  • konfitura różana do przełożenia (ok. 410 g) 
  • cukier puder do posypania 



Przygotowanie:

Masło siekamy nożem na stolnicy z mąką. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę, drugą odkładamy, a trzecią wkładamy do lodówki, żeby się schłodziła - będzie na kruszonkę. Potem ciasto w blaszce smarujemy konfiturą różaną (najsmaczniejsza jest przygotowana samodzielnie z płatków róży, którą można mieszać z innymi marmoladami równiez domowej roboty, takie nadzienie jest o wiele bardziej aromatyczne niż gotowe ze sklepu). 


Na niej rozkładamy drugą część ciasta. Następnie z białek i soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Potem wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i orzechy. Wszystko delikatnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na ciasto. Na grubej tarce ścieramy schłodzoną trzecią część ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 50 minut. 


Upieczony placek posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Gabriela Borowiec
19 Comments
ciasta, ciasto z różą i orzechami, konfitura z róży, róża
piątek, 5 czerwca 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto z różą i orzechami konfitura z róży róża Ciasto z różą i orzechami

Polecane przepisy

19 komentarze

  1. Olka5 czerwca 2015 16:05

    Oooo mniaaaaam !!! Pyszności! To ja poproszę duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. marta sztabińska5 czerwca 2015 18:04

    Ale pysznie wyglada, poproszę kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Babe czka5 czerwca 2015 18:56

    Nazwa zachęca, zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Angelika i Monika Candy Pandas5 czerwca 2015 20:05

    Za konfiturą różaną nie przepadamy ale w takim cieście może zupełnie odmienić nasze życie :P
    Wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Marzena Szkodzińska5 czerwca 2015 21:22

    Ojoj Gabrysiu jakie wspaniałe ciacho. Podkradam kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Megly6 czerwca 2015 07:56

    Jestem pod wrażeniem. Ale piękne, udane ciacho! Jadłoby się z wielką chęcią. Różane smaki bardzo lubię, a jeszcze orzechowe dodatki. Mniam :) pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. smak uczucie6 czerwca 2015 08:25

    Wspaniałe ciacho. Super smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. smak uczucie6 czerwca 2015 08:25

    Wspaniałe ciacho. Super smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Ania - Kto ugości moich gości?6 czerwca 2015 10:18

    Bardzo lubię takie ciasta! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. kociolek-pysznosci7 czerwca 2015 14:49

    Super ciasto, bardzo lubię dodatek orzechów w ciastach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Krystyna Boner8 czerwca 2015 06:18

    Taki widok z samego rana wyzwala moje kubki smakowe. Pysznie wygląda ta blacha ciasta. Mam wszystkie składniki łącznie z konfiturą różaną... Nic , tylko zrobić, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Kolizje Smakow8 czerwca 2015 12:01

    Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Anonimowy8 czerwca 2015 15:33

    ależ to ciasto musi być aromatyczne...mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Łycha Smaków, Kosmołycha8 czerwca 2015 19:09

    Konfitura z róży pewnie cudnie podkręca smak. Ciacho cudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. pinkyyy8 czerwca 2015 20:31

    Ale piękne ciacho! U mnie w domu miałoby duże wzięcie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Renata Walczak8 czerwca 2015 22:01

    zapowiada sie pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Czucherkowo9 czerwca 2015 10:25

    Wygląda pysznie i na pewno również tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Kocina11 czerwca 2015 12:10

    Wygląda super :) miałabym pytanie o dżem z dzikiej róży jak go wykonać :P Po 1 mrozach jest słodsza ale jak zrobić żeby pozbyć się ziaren i włosków.Rok temu próbowałam ale nie mam do tego cierpliwości...Jest jakiś patent? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec11 czerwca 2015 12:31

      ja robie konfiturę z płatków róży według tego przepisu:
      http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/konfitura-z-rozy.html
      Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria