Kruche ciasto, cudownie pachnące konfiturą różaną z dodatkiem orzechów
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 5 żółtek
- 1 masło lub margaryna (200g)
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa orzechowa:
- 5 białek
- 200g orzechów mielonych np. włoskich lub innych
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:
- konfitura różana do przełożenia (ok. 410 g)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło siekamy nożem na stolnicy z mąką. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę, drugą odkładamy, a trzecią wkładamy do lodówki, żeby się schłodziła - będzie na kruszonkę. Potem ciasto w blaszce smarujemy konfiturą różaną (najsmaczniejsza jest przygotowana samodzielnie z płatków róży, którą można mieszać z innymi marmoladami równiez domowej roboty, takie nadzienie jest o wiele bardziej aromatyczne niż gotowe ze sklepu).
Na niej rozkładamy drugą część ciasta. Następnie z białek i soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Potem wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i orzechy. Wszystko delikatnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na ciasto. Na grubej tarce ścieramy schłodzoną trzecią część ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 50 minut.
Upieczony placek posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!