• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Drożdżówki jagodzianki



Puszyste, słodkie bułeczki drożdżowe, pełne jagodowego nadzienia. Uwielbiają je dzieci i dorośli

Ilość: 16 sztuk

Składniki:

  • 1 szklanka mleka 
  • ok. 1/2 kg mąki pszennej 
  • 40 g drożdży 
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka (białka pozostawić do posmarowania bułeczek) 
  • 50 g roztopionego i wystudzonego masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • szczypta soli 
nadzienie:
  • 300 g jagód 
  • 2 łyżki cukru lub według uznania 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 



Przygotowanie:

Jagody płuczemy i osączamy na sicie. Następnie dodajemy do nich cukier (w zależności, kto jak lubi), mąkę i mieszamy. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dolewamy do nich lekko letnie mleko, wsypujemy 3 łyżki mąki, szczyptę soli i wszystko mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok.15 min.). W międzyczasie rozpuszczamy i studzimy masło oraz ubijamy jajko, żółtka z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie do wyrośniętego zaczynu wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy masę jajeczną i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, musi być plastyczne (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 50 minut - musi podwoić swoją objętość). Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy kuleczki, spłaszczamy je i na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód (ok. 1 łyżki). Placki zlepiamy jak pierogi, a następnie nadajemy im delikatnie rolując kształt owalnych bułeczek (złączenia umieszczamy w dół). 


Gotowe jagodzianki układamy na wysmarowanej blaszce do pieczenia i odkładamy do kolejnego wyrośnięcia (ok.10 min.). Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st. na złoty kolor (ok. 15 minut). Wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Smacznego!



Gabriela Borowiec
15 Comments
drożdżówki, drożdżówki z jagodami, jagody, jagodzianki, pieczywo
sobota, 4 lipca 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
drożdżówki drożdżówki z jagodami jagody jagodzianki pieczywo Drożdżówki jagodzianki

Polecane przepisy

15 komentarze

  1. Elżbieta Dziurkowska4 lipca 2015 20:25

    Gabrysiu daaaaaaaaaaj jedną, tak apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka5 lipca 2015 17:36

      Ja też poproszę taką jedną :) pysznie wyglądają!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  2. Ola4 lipca 2015 20:35

    Pyszne a wtyk sezonie jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Lady laura.4 lipca 2015 21:07

    Moje najpyszniejsze wspomnienie z dzieciństwa ,a piekła mama koleżanki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Marzena Szkodzińska4 lipca 2015 21:48

    Ale bym zjadła taką jagodziankę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. kociołek-pyszności5 lipca 2015 12:37

    Jak zwykle kusisz tymi pysznościami.
    Uwielbiam jagodzianki no a te wyglądają pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. marta sztabińska5 lipca 2015 17:00

    Wyglądają przepysznie. Palnuję wyjazd na wieś, jagody sie już zaczynaja, na pewno też upiekę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. smak uczucie5 lipca 2015 23:10

    Pyszne jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Joanna Ł6 lipca 2015 13:05

    Pyszne :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Babe czka6 lipca 2015 13:23

    Mmmm... ze świeżych jagódek smakują rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Moja pasja smaku6 lipca 2015 16:02

    Idealne :) Porywam 1 ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Karolina Luka6 lipca 2015 19:18

    Kocham drożdżówki z owocami, ale z takim nadzieniem już dawno ich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Czucherkowo7 lipca 2015 10:54

    Pyszne, bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Łukasz15 grudnia 2015 22:25

    no takich to w sklepie się nie kupi, dziękuje za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Anonimowy7 lipca 2016 21:22

    Bardzo dobry przepis. Polecam serdecznie. Dziekuje i pozdrawiam. mascota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria