Puszyste, słodkie bułeczki drożdżowe, pełne jagodowego nadzienia. Uwielbiają je dzieci i dorośli
Ilość: 16 sztuk
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- ok. 1/2 kg mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka (białka pozostawić do posmarowania bułeczek)
- 50 g roztopionego i wystudzonego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
nadzienie:
- 300 g jagód
- 2 łyżki cukru lub według uznania
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Jagody płuczemy i osączamy na sicie. Następnie dodajemy do nich cukier (w zależności, kto jak lubi), mąkę i mieszamy. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dolewamy do nich lekko letnie mleko, wsypujemy 3 łyżki mąki, szczyptę soli i wszystko mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok.15 min.). W międzyczasie rozpuszczamy i studzimy masło oraz ubijamy jajko, żółtka z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie do wyrośniętego zaczynu wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy masę jajeczną i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, musi być plastyczne (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 50 minut - musi podwoić swoją objętość). Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy kuleczki, spłaszczamy je i na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód (ok. 1 łyżki). Placki zlepiamy jak pierogi, a następnie nadajemy im delikatnie rolując kształt owalnych bułeczek (złączenia umieszczamy w dół).
Gotowe jagodzianki układamy na wysmarowanej blaszce do pieczenia i odkładamy do kolejnego wyrośnięcia (ok.10 min.). Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st. na złoty kolor (ok. 15 minut). Wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!