Domowa i aromatyczna przyprawa korzenna idealnie sprawdzi się w świątecznych wypiekach. Sporządzona samodzielnie jest znacznie bardziej pachnąca niż ta kupiona w sklepie, a pierniki i pierniczki nabierają wspaniałego smaku i aromatu
Składniki:
- 5 łyżeczek mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 gałki muszkatołowe
- 2 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 1/2 łyżeczki całych goździków
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 3/4 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
- 2-3 ziarenka anyżu
Przygotowanie:
Ziele angielskie, kolendrę, pieprz kolorowy i ziarenka anyżu mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu. Goździki najlepiej utłuc w moździerzu, ponieważ potrafią zniszczyć młynek do kawy. Przyprawy możemy przesiać przez drobne sitko. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach.
Obżarciuch
poniedziałek, 30 listopada 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!