Chleb z otrębami i ziarnami

Szybki w przygotowaniu, sycący chleb z otrębami pszennymi oraz ziarnami siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Idealny na śniadanie

Wymiary formy: 35x12 cm

Składniki:
  • 40 g drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • masło + otręby pszenne do przygotowania formy



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z wodą. Wsypujemy mąkę, otręby pszenne, sól i ziarna siemienia lnianego, słonecznika i dyni




Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto.



Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami oraz pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika do 210 st. i pieczemy około 40 minut. Upieczony chleb wyciągamy z blachy i studzimy.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

33 komentarze:

  1. Pyszny chlebuś, tyle ziarenek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze chciłam umieć robić własnoręcznie chleb ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki chlebek to prawdziwe zbawienie dla leniwych jelit :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Amazing post dear! You have a wonderful blog:)

    www.bloglovin.com/blog/3880191

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy chlebek zawsze najlepszy ;) Chociaz ja jestem w sumie większą fanką chlebków na zakwasie ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały chlebuś, taki domowy jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonały, puszysty, pachnący, domowy chlebuś. Tylko taki się liczy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już sobie wyobrażam smak...

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie na blogu też dzisiaj przepis na chleb :-) Nie ma to jak domowe pieczywo...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda rewelacyjnie! Super pieczesz chleby..

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadła bym sobie kromeczkę z masełkiem :D Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniały chleb. chciałabym mieć taki codziennie na śniadanko. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubimy tego rodzaju chleby :) z masełkiem..... mmmmm.... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pieczywo własnej roboty z dużą ilością ziaren to samo zdrowie ;) od niedawna piekę chlebki w domu i już nigdy nie będę kupować w piekarniach. Smak domowego chleba jest obłędny ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakiej mąki użyto do pieczenia tego chleba?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy mogą być otręby żytnie?

    OdpowiedzUsuń
  18. A mi wyszło ciasto takie rzadkie że dosypywalam dużo mąki a i tak wylewało się z foremki... Strasznie dużo tych drożdży. Albo za dużo wody🤔

    OdpowiedzUsuń
  19. Chciałbym upiec chleb na zakwasie taki jaki piekła moja babcia

    OdpowiedzUsuń
  20. Czemu opadło mi ciasto w piekarniku?Co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może za długo stał zanim włożyłeś do piekarnika

      Usuń
  21. Drożdże mają być świeże czy suszone?

    OdpowiedzUsuń