Sałatka z rotelle



Pyszna i błyskawiczna sałatka, świetna na kolację oraz przyjęcia. Dodatek sosu czosnkowego nadaje jej charakterystyczny, intensywny smak

Składniki:

  • kukurydza konserwowa (340 g)
  • seler konserwowy (350 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • koperek świeży lub mrożony
  • 200 g makaronu rotelle
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz



Przygotowanie:


Do miseczki dodajemy majonez, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie gotujemy makaron na al dente, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odcedzamy z zalewy kukurydzę oraz seler. Natomiast pomidora i paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa oraz makaron wrzucamy do miski, dodajemy pokrojony koperek i sól. Składniki delikatnie mieszamy i przekładamy do dużej salaterki. 

 

Na koniec sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym i odstawiamy ją na ok. 1/2 godz. do lodówki (oczywiście przykrytą np. folią spożywczą).

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Ale ja chcę bez kukurydzyyyyyyyyyyy :( :))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wygląda ten makaronik :-) mniam pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak z makaronem to dla mnie :) Fajny pomysł :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiała smakować ciekawie, wygląda smacznie i bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki fajny makaron,sałatka na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka sałatka zastąpi nawet cała kolację;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie to wygląda :D Na pewno dzieci by oszalały na punkcie takiej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń