Najlepsze pączki Babci


Te pączki Babci są najlepsze i nie dorównują im żadne ze sklepowych półek. Będąc u Babci prosimy, aby nam je zrobiła

Ilość: około 30 sztuk

Składniki:
  • 1 kg mąki + do podsypywania
  • 50 g świeżych drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 6 żółtek
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 ml wódki
  • 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
  • 1 l oleju do smażenia
  • marmolada do nadziania



Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 - 20 min. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko, żółtka, cukier waniliowy, wódkę i sól. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy masło. Ciasto jest dość luźne, ale nie polecam dosypywać mąki, ciasto możemy wyrobić mikserem z hakiem. Ciasto przekładamy do dużego naczynia. Wierzch oprószamy lekko mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagniatamy. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i dzielimy je na części po około 60 g. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki, potem je lekko spłaszczamy i nakładamy łyżeczkę marmoladę. Dokładnie sklejamy, aby nadzienie podczas smażenie nie uciekło. Układamy na stolnicy oprószonej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25 min. Pączki powinny podwoić swoją objętość.



Następnie na wolnym ogniu rozgrzewamy olej do temp. 175 st. Wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo pączki usmażą się z zewnątrz, a w środku będą surowe oraz za zimny, bo pączki nasiąkną zbyt dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Wyglądają po prostu przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis superrr..
    Paczki wyszły pyyyszne!!!
    Ciasto super, elastyczne, nie klei się.
    Polecam zrobić..

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne. Następnym razem zrobię więcej😋😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia też robi pyszne pączki! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. W końcu jakiś prosty przepis na pączury !

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wyszły mi w ogóle. Spadały na dno, zamiast unosić się u góry, przypalaly się z wierzchu, a w środku surowe... Tyle czasu zmarnowanego po nic. A jutro tłusty czwartek :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj robiłam i wyszły wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń