Najlepsze pączki Babci


Te pączki Babci są najlepsze i nie dorównują im żadne ze sklepowych półek. Będąc u Babci prosimy, aby nam je zrobiła

Ilość: około 30 sztuk

Składniki:
  • 1 kg mąki + do podsypywania
  • 50 g świeżych drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 6 żółtek
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 ml wódki
  • 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
  • 1 l oleju do smażenia
  • marmolada do nadziania



Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 - 20 min. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko, żółtka, cukier waniliowy, wódkę i sól. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy masło. Ciasto jest dość luźne, ale nie polecam dosypywać mąki, ciasto możemy wyrobić mikserem z hakiem. Ciasto przekładamy do dużego naczynia. Wierzch oprószamy lekko mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagniatamy. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i dzielimy je na części po około 60 g. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki, potem je lekko spłaszczamy i nakładamy łyżeczkę marmoladę. Dokładnie sklejamy, aby nadzienie podczas smażenie nie uciekło. Układamy na stolnicy oprószonej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25 min. Pączki powinny podwoić swoją objętość.



Następnie na wolnym ogniu rozgrzewamy olej do temp. 175 st. Wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo pączki usmażą się z zewnątrz, a w środku będą surowe oraz za zimny, bo pączki nasiąkną zbyt dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

38 komentarzy:

  1. Wyglądają po prostu przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis superrr..
    Paczki wyszły pyyyszne!!!
    Ciasto super, elastyczne, nie klei się.
    Polecam zrobić..

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne. Następnym razem zrobię więcej😋😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia też robi pyszne pączki! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. W końcu jakiś prosty przepis na pączury !

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wyszły mi w ogóle. Spadały na dno, zamiast unosić się u góry, przypalaly się z wierzchu, a w środku surowe... Tyle czasu zmarnowanego po nic. A jutro tłusty czwartek :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj robiłam i wyszły wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogę użyć octu zamiast wódki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy masło ma być rozpuszczone i ostudzone?

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny przepis!!!Dziekuje. Pozdrawiam autorke

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam czy moge uzyc soku a cytryny zamiast wodki jesli tak to ile?czy lepszy bedzie oczy dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie dodawałam soku z cytryny, zawsze dodaje wódkę albo spirytus

      Usuń
    2. A jeśli spirytusu to ile?

      Usuń
  12. Czemu jest podane że drożdże rozpuszczamy w 500 ml mleku?

    OdpowiedzUsuń
  13. Z pewnością skorzystam z Twojego przepisu przy okazji tłustego czwartku. To już za kilka dni trzeba się sprężyć.

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można zrobić to ciasto i zostawić w lodówce do następnego dnia

    OdpowiedzUsuń
  15. Kilka łyżek maku czyli ile?

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje ciasto nie wyszło zbyt luźne, nie mogłam wyrobić mikserem z hakiem bo się wszystko klebilo, zobaczymy jak wyrośnie i jakie wyjdą paczki. Robiłam zgodnie przepisem, nie wiem co jest nie tak, poczekam do upieczenia, do uslyszenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robiłam pierwszy raz w swoim życiu pączki z tego właśnie przepisu. Ciasto luźne ale dało się uformować pączki. Powiem wprost wyszły super, w środku ciasto jest tak pulchne, że wszyscy jedli i podziwiali. Nie za gorący tłuszcz i robić wg przepisu. Wyjdą smaczne, ja robię nadzienie, jak lekko przestygną, są zarąbiste, nawet na drugi dzień. Polecam! Zbliża się tłusty czwartek również będę robić, bo rodzina czeka na paczki z tego przepisu, wykonane przeze mnie. Życzę smacznego 😀

      Usuń
  17. Witam, czy można użyć mąki orkiszowej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają pysznie będę napewno je piekła na tłusty czwartek

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam, wyszły zaje...biste. Ciekawe czy na następny dzień będą też tak przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzisiaj wyprubuje przepis bo wyglądają apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  21. Ile łyżek mąki się daje ?

    OdpowiedzUsuń
  22. Ile około wychodzi tych pączkow

    OdpowiedzUsuń