Pyszne i łatwe placuszki z żurawiną, rodzynkami oraz konfiturą żurawinową
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 500 ml kefiru lub zsiadłego mleka
- 1/2 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 60 g suszonej żurawiny
- 60 g rodzynek
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki rumu
dodatkowo:
- konfitura z żurawiny lub cukier puder
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na sito wsypujemy żurawinę oraz rodzynki i sparzamy wrzątkiem. Następnie przekładamy je do miseczki, polewamy rumem i odstawiamy na 15 minut (często mieszamy, aby rum wsiąknął w owoce, nadmiar odlewamy). W międzyczasie w wysokim naczyniu ubijamy jajka z cukrami. Potem dodajemy na przemian mąkę przesianą z sodą oraz kefir i dokładnie wszystko mieszamy, aby nie było grudek. Na rozgrzany olej lub masło klarowane kładziemy łyżką ciasto (ok. 2 łyżek na 1 racuszek lub więcej jeżeli wolimy bardziej puszyste) i posypujemy żurawiną z rodzynkami. Smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
Racuszki podajemy z konfiturą żurawinową lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!