Różowa pantera

Mocno kakaowe herbatniki przełożone malinową masą budyniową i różową pianką. Ciasto bez pieczenia idealne na letnie dni

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka 
  • 2 budynie malinowe 
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 100 g masła 
różowa pianka:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki malinowe
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
dodatkowo:
  • około 300 g mocno kakaowych herbatników (40 szt.)



Przygotowanie:

2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i masłem. Z pozostałym mlekiem mieszamy budynie i mąkę ziemniaczaną, a następnie wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy do zagotowania i zgęstnięcia budyniu. W blaszce wyłożonej folią aluminiową na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy gorącą masę budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.



W międzyczasie galaretki rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i powoli wlewamy zimną galaretkę. Wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy. Piankę wlewamy na ostudzone ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ciasto najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. świetny przepis, i taki smaczny :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko apetyczne, ale i piękne! Bardzo fajnie to wymyśliłaś. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oryginalny przepis, oryginalna nazwa :) zrobie jak będą ciepłe dni

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne ciacho! :) Cudowny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to ciasto się fenomenalnie prezentuje. Kolory - bomba! Sądziłam nawet na początku, że to zmielone ciastka Oreo, a nie herbatniki ;) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, kolory są niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak wspaniale to wygląda, tak elegancko:) Idealne na poczęstunek na większe okazje:)

    MÓJ BLOG ZAPRASZAM

    OdpowiedzUsuń
  8. staje się coraz większą fanką Pani bloga, zawsze bałam się robić ciasta z internetu, nie jeden raz się już przejechałam i wszystko było do wyrzucenia, zrobiłam ciasto i znów się nie zawiodłam, dzięki za przepisy czekam z niecierpliwością na kolejne

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawe ciacho i fajna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna nazwa a ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Urocze :) I chwytliwa nazwa ;) Rzeczywiście dobre ciacho na gorące, letnie dni.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto pięknie się prezentuje. Bardzo ciekawy blog.Pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń