Bułeczki z truskawkami i budyniem

Proste i bardzo smaczne bułeczki z truskawkami oraz budyniem. Idealne do popołudniowej kawki

Ilość: 20 sztuk

Składniki:

ciasto:
  • 3 jajka
  • około 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka alkoholu
nadzienie:
  • 20 truskawek średniej wielkości
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru



Przygotowanie:

Z mleka, drożdzy, 1 łyżki cukru oraz 1/2 szklanki krupczatki robimy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ubijamy 2 jajka, 1 żółtko (białko pozostawiamy) z 2 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i solą. Do powstałej masy jajecznej wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy olej, mąki oraz alkohol. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto (jeżeli klei się do rąk dosypujemy mąki) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość). W międzyczasie gotujemy budyń z cukrem i pozostawiamy go do wystudzenia. 



Potem wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę i turlamy 2 wałeczki, które dzielimy na mniejsze części. Każdy kawałek dłonią spłaszczamy i kładziemy na niego 1 łyżeczkę budyniu oraz truskawkę. Następnie formujemy bułeczki i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Bułeczki odstawiamy na 10 minut. 



Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. Pieczemy ok. 20 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Ale fajne buły i można je zabrać ze sobą na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki i budyń - pyyyycha! Kiedyś za budyniowymi nadzieniami nie przepadłam, teraz całkiem lubię ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie równiutkie - i jak apetycznie wypływa ten środek - mmmm ... pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. otwieraj cukiernie, będą się bić o Twoje wypieki

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne bułeczki :) w sam raz na drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapisuje, dzisiaj zrobię na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają niesamowicie :) chyba zrobię dla rodzinki

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne, ale bym się taką poczęstowała.

    OdpowiedzUsuń
  9. mam pytanie co zamiast alkoholu można dać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. alkohol można pominąć :)

      Usuń
    2. dziękuje ślicznie za odpowiedź :) pozdrawiam .....próbowałam pani przepisów i muszę powiedzieć że są pyszne i napewno będę korzystać z Pani przepisów ......jutro robię faworki z piekarnika i bananowca :)

      Usuń