Ogórki w kurkumie

Znakomite na zimę żółciutkie ogórki w kurkumie, nadają się do kanapek, sałatek i obiadu

Ilość: 5 słoików (900 ml)

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 6 cebul
  • gorczyca
  • 1 opakowanie kurkumy (20 g)
  • 1/3 szklanki soli
zalewa:
  • 2 1/2 szklanki octu 10%
  • 5 szklanek cukru
  • 650 ml wody



Przygotowanie:

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. W misce warzywa mieszamy z solą i kurkumą oraz odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie nakładamy ogórki w słoiki razem z wytworzonym sokiem (nie wylewamy go). Do każdego słoika wsypujemy około 1/2 łyżeczki gorczycy.



Z octu, cukru i wody gotujemy zalewę. Następnie gorącą wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Ilość słoików zależy od ilości nałożonych ogórków.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

31 komentarzy:

  1. dzięki za przepis, od dawna poluje na jakiś sprawdzony, te ogórki są najlepsze na świecie

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama je robi! Są absolutnie pyszne :) No i jaki mają letni kolorek. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czasu należy pasteryzować,żeby nie rozgotować ogórków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pasteryzowałam około 10 min. ogórki są chrupiące :)

      Usuń
  4. Ciekawa jestem smaku, bo z kurkumą nie jadłam : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniamm z kurkumą. Przymierzam się do zrobienia, dziękuję za przepis.😆

    OdpowiedzUsuń
  6. po tygodniu już są świetne, hit w mojej rodzinie, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny, ciekawy i smaczny przepis. Aż się proszą te ogórki, żeby takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. moje ulubione ogórki, ja dodaję jeszcze do nich paprykę

    OdpowiedzUsuń
  9. a tych ogorkow to ma byc po obraniu 4 kg czy ogolnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak ja dawno jadłam takie ogórki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Po co pasteryxowac? Samo zalanie gorącym nie wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze pasteryzuje :) obawiam się, że samo zalanie gorącym nie wstarczy :)

      Usuń
  12. 5 szklanek cukru czy to nie za dużo, to wyjdzie syrop nie zalewa

    OdpowiedzUsuń
  13. A ogórki gruntowe czy szlkarniowe

    OdpowiedzUsuń
  14. Chciałam się upewnić::5łyżek czy 5 szklanek cukru?Proszę o odpowieć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież jest napisane 5 szklanek :)

      Usuń
    2. Jeśli 5 szklanek to ja daję sobie spokój. 5 szklanek cukru to o jakieś 4 szklanki za dużo.

      Usuń
  15. Proponuję czytać ze zrozumieniem. A ogórki pycha sama takie robię .

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis i skorzystam z niego, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dlaczego zostało mi zalewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to zależy ile wkładane było ogórków w słoiki

      Usuń
  18. Wodę z ogórków zlalam dodałam do zalewy wszystko przegotowalam. Czy zmieni to smak ogórków czy będą takie same jak w przepidie?

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy ma ktoś doświadczenie z zamiennikami cukru typu np stewia? Ogórki wyglądają pysznie, ale nie mogę cukru.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zalewa plus woda z ogórków to dużo tego płynu jest. Żeby cały zużyć to w słoiku pół słoika ogórków a pół wody...

    OdpowiedzUsuń