Łatwe i szybkie ciasto z brzoskwiniami oraz galaretką. Przełożone dżemem z czarnych porzeczek i kremem budyniowym na syropie z brzoskwiń. Świetny pomysł na deser
Wymiary formy: 22x33 cm
Składnik:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju np. słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g)
- syrop z brzoskwiń + woda (razem 1/2 l)
- 200g masła
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej według uznania)
dodatkowo:
- brzoskwinie z puszki (820 g)
- dżem z czarnych porzeczek (410 g)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- alkohol lub herbatka owocowa do nasączania biszkoptu
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie lśniąca dodajemy żółtka oraz olej. Następnie porcjami wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Powstałe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. przez 25 minut. Upieczony biszkopt odkładamy do wystudzenia. Potem rozpuszczamy galaretki w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu (około 3 1/2 szklanki wrzątku) i odstawiamy do lekkiego stężenia.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki syropu połączonego z wodą. Pozostały płyn zagotowujemy i wlewamy do niego rozpuszczone budynie. Wszystko ponownie gotujemy i powstały budyń studzimy. Następnie masło ucieramy z cukrem na puch i dodajemy po łyżce schłodzony budyń.
Biszkopt nasączamy smarujemy dżemem z czarnych porzeczek, na niego wykładamy krem budyniowy, pokrojone owoce i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!