• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Brzoskwiniowiec



Łatwe i szybkie ciasto z brzoskwiniami oraz galaretką. Przełożone dżemem z czarnych porzeczek i kremem budyniowym na syropie z brzoskwiń. Świetny pomysł na deser

Wymiary formy: 22x33 cm

Składnik:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju np. słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g)
  • syrop z brzoskwiń + woda (razem 1/2 l)
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej według uznania)
dodatkowo:
  • brzoskwinie z puszki (820 g) 
  • dżem z czarnych porzeczek (410 g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • alkohol lub herbatka owocowa do nasączania biszkoptu




Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie lśniąca dodajemy żółtka oraz olej. Następnie porcjami wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Powstałe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. przez 25 minut. Upieczony biszkopt odkładamy do wystudzenia. Potem rozpuszczamy galaretki w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu (około 3 1/2 szklanki wrzątku) i odstawiamy do lekkiego stężenia.


W międzyczasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki syropu połączonego z wodą. Pozostały płyn zagotowujemy i wlewamy do niego rozpuszczone budynie. Wszystko ponownie gotujemy i powstały budyń studzimy. Następnie masło ucieramy z cukrem na puch i dodajemy po łyżce schłodzony budyń.


Biszkopt nasączamy smarujemy dżemem z czarnych porzeczek, na niego wykładamy krem budyniowy, pokrojone owoce i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.


Smacznego!




Obżarciuch
12 Comments
brzoskwinie, brzoskwiniowiec, ciasta, ciasto brzoskwiniowiec, ciasto z brzoskwiniami
sobota, 13 sierpnia 2016
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
brzoskwinie brzoskwiniowiec ciasta ciasto brzoskwiniowiec ciasto z brzoskwiniami Brzoskwiniowiec

Polecane przepisy

12 komentarzy:

  1. Izaa13 sierpnia 2016 20:18

    przepysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Joanna Ł13 sierpnia 2016 21:28

    Pyszotka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Megly14 sierpnia 2016 08:40

    Pycha! Z kremem budyniowym to sama przyjemność jedzenia takiej pyszności :) Ładne kolorki! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. kociolek-pysznosci14 sierpnia 2016 09:07

    Pyszne ciasto.. idealne na weekendowe leniwe dni do kawki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Małgorzata14 sierpnia 2016 13:26

    Z dżemem z czarnych porzeczek musi bardzo smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Aga M16 sierpnia 2016 14:31

    mmm porzeczkowy dżem w cieście robi zawsze dobry smaczek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Hrabina w kuchni17 sierpnia 2016 12:28

    Uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. madeline8218 sierpnia 2016 06:47

    Mniam! Super masz pomysły na ciacha. To wygląda bardzo apetycznie :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. napiecyku19 sierpnia 2016 20:53

    Lubie takie przekładane ciasta, niestety nie mam cierpliwości do robienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Marzena Szkodzińska21 sierpnia 2016 11:48

    Bardzo fajne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Anonimowy23 czerwca 2019 10:03

    Niestety połączenie masła z budyniem gotowanym bez mleka, sprawiło że masa smakuje jak masło wyjęte z lodówki. Wstyd mi podać to gościom. ODRADZAM. Ugotujcie budyn na mleku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch23 czerwca 2019 13:35

      budyń gotujemy na syropie, wiec nie możliwe, że masa smakuje jak masło, chyba że ugotowałaś budyń na wodzie :D

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria