Princessa

Ciasto rozpływające się w ustach, czyli migdałowo - kokosowa beza z chrupiącymi wafelkami przełożona delikatnym kremem budyniowym i biszkoptami

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

beza:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka siekanych migdałów
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 princessy kokosowe longa (po 48 g)
krem:
  • 5 żółtek
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • podłużne biszkopty
  • wiórki kokosowe do posypania



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo wsypujemy cukier. Do białek wsypujemy migdały i wiórki kokosowe oraz delikatnie mieszamy łyżką. Princessę kroimy i wsypujemy do bezy, całość ponownie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Bezę pieczemy około 25 min. Upieczoną pozostawiamy do wystygnięcia.



Żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z połową mleka. Resztę mleka, śmietankę i cukier zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy, aż powstanie gładki budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajemy po łyżce zimny budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie jednolity krem. 



Na zimną bezę wykładamy 1/2 część kremu, następnie układamy podłużne biszkopty i smarujemy pozostały krem. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. 


Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. po prostu nie da się oprzeć !!! super !

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekkie jak puszek :) Piękne, wspaniałe ciasto. Z chęcią bym taki kawałeczek zjadła po śniadanku na osłodzenie sobie tego dnia. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego wafelka to ja uwielbiam, a takie ciasto to dopiero musi być niego w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajeczne ciasto! Wygląda bardzo apetycznie :D Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna! duży kawałek poproszę!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna jak to Princessa :) duży kawałek bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  7. A na jaka blaszkę to jest . Tradycyjna prostokątna?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ta beza jest twardawa, chrupiąca czy miękka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. beza jest miękka, ale czuć jak się je wiórka i migdały, nie jest rozpływająca się w ustach :)

      Usuń
  9. a czy te biszkopty czymś nasączyć? nie będą za suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biszkopty miękną pod wpływem masy, ale jak chcesz możesz je namoczyć np. ponczem z likieru kokosowego

      Usuń