Nalewka z ciemnych winogron

Aromatyczna nalewka z ciemnych winogron to znakomita alternatywa wina. Idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory

Ilość: około 3 l nalewki

Składniki:
  • 2 kg ciemnych winogron
  • 1 kg cukru
  • 1 l wódki
  • opcjonalnie spirytus




Przygotowanie:

Zebrane owoce winogrona delikatnie, ale dokładnie myjemy i obrywamy z kiści. Owoce przekładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem (jeżeli winogrona są bardzo kwaśne, można dodać więcej cukru) oraz mieszamy. Odstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu całość mieszamy, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Po dwóch dniach owoce z sokiem zalewamy wódką i odstawiamy na około 2 - 3 tygodnie.


Po upływie wyżej wymienionego czasu nalewkę przesączamy przez gazę, a owoce wyciskamy i zlewamy do butelek. Nalewkę możemy wzmocnić spirytusem, należy jednak dodawać go stopniowo, aby winogronówka nie wyszła za mocna. Następnie butelki dobrze zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 miesiące, żeby nalewka dojrzała. Pamiętajmy nalewka to trunek tylko dla dorosłych!

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

38 komentarzy:

  1. Twoje naleweczki smakują świetnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna i przeapetyczna naleweczka. Na zdrowie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. z winogron to u nas będzie wino :D ale naleweczka całkiem fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nalewka pierwsza klasa. Z chęcią bym spróbowała, bo jak wiadomo - domowa najlepsza. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię co roku w ten sam sposób, naprawdę dobra nalewka

    OdpowiedzUsuń
  6. Gabrysiu, a więc polej i mnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Gabrysiu a czy taka sama zasada jest przy robieniu nalewki z malin?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam.Prosze napisac czy na spirytusie tez mozna ja zrobic i jakie wtedy proporcje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić, ale proporcji nie znam, ponieważ nie robiłam na spirytusie :)

      Usuń
  9. OK,Dzieki za odpowiedz.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, czy winogrona trzeba rozgnieść czy idą w całości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak mieszamy, to można lekko rozgnieść :)

      Usuń
    2. Mam pytanie odnośnie pestek, trochę się obawiam czy nie zepsują smaku całości. Powinienem się ich pozbyć?

      Usuń
    3. ja robię z pestkami i nam smakuje :) jeżeli chcesz się bawić w wyciąganie, to możesz spokojnie to zrobić :)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. a jeśli do słoja nie ma zakrętki to mogę czymś ją zastąpić? czymś przykryć?

      Usuń
    2. no lepiej żeby było zamknięte, może daj to w mniejsze słoiki :)

      Usuń
    3. a jakaś folia? owinąć i gumkę założyć?

      Usuń
    4. owoce z cukrem możesz tak zamknąć, ale jak zalejesz alkoholem to nie wiem czy taki patent się sprawdzi

      Usuń
    5. A po zalaniu wódką gdzie odstawić? W ciemne miejsce czy tam gdzie była?

      Usuń
    6. najlepiej w ciemne miejsce :)

      Usuń
  12. Witam. Nie mam sloja z pokrywka takiego duzego. Moje pytanie jakie beda proporcje na 0,5 litrowe sloiki. Dziekuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko mi powiedzieć, ponieważ nigdy nie robiłam w takich małych słoikach, a winogron puszcza dużo soku. Najlepiej rozsy po równo w słoiki (może tak do 1/3 wysokości słoika nasyp owoców), tylko musisz pamiętać, że winogron puści sok i dolewamy alkohol :)

      Usuń
  13. Dziekuje bede probowac😊. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam jeszcze jedno pytanie czy nalewka ma byc w ciemnym i chlodnym miejscu czy tylko ma byc ciemne miejsce?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam
    Przygotowuje ta nalewke w 3l słoju. Słoj jest wypelniony po brzegi winogronami i cukrem. Czy zmiesci sie tam jeszcze 1l wodki?

    OdpowiedzUsuń
  16. Przy malinach i innych owocach jagodowych najpierw zalewaćalkocholem ,potem cukier

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam Jutro będę robił nalewkę z winogron ciemnych.Mam 5litrow spirytusu ile dodać wody źródlanej białej żeby mi wyszedł trunek o mocy 40% może któraś z Pań podpowie

    OdpowiedzUsuń
  18. Znajdź w Google kalkulator i wpisz wartości. Wszystko się wyjaśni. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Skorzystałem z przepisu i naprawdę nalewka wyszła przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem ciekawy jak to smakuje, najlepiej schłodzone.

    OdpowiedzUsuń
  21. w przypadku nalewki z winogron najpierw cukier 2- 3 dni i wlewamy alkohol bo są rożne przepisy znalazłem i takie gdzie zalecają najpierw zalać alkoholem potem cukrem - może ktoś wytłumaczyć jak najlepiej ?

    OdpowiedzUsuń