Trójkąciki ziołowo - serowe


Chrupiąca, złocista przekąska z ziołami prowansalskimi, serem oraz papryką. Smaczniejsza i zdrowsza od kupowanych chipsów czy krakersów

Ilość: 55 sztuk

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko (białko pozostawiamy do posmarowania trójkątów)
  • 4 płaskie łyżki miękkiego masła
  • 100 g startego żółtego sera
  • 16 łyżek mleka
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli




Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 1/2 cm i za pomocą wałka, przekładamy na papier oraz wkładamy do lodówki na 1 godzinę. 


Po tym czasie ciasto kroimy na 3 paski i z każdego wycinamy trójkąty. Powstałe trójkąty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i każdy z nich smarujemy roztrzepanym białkiem (jeśli lubimy, możemy też posypać solą gruboziarnistą). Pieczemy około 15 minut w 180 st., aż się lekko zarumienią.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Idealne na wieczór filmowy. Kto by po takie pyszności nie sięgnął? Pycha! Lubię serowe smaki. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super na imprezkę

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam - nie wytrzymałam i dodałam proszek do pieczenia i mój ukochany kminek - rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bardzo apetycznie,czy nadają się do czystego barszczu czerwonego? pozdrawiam anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli dodasz zamiast ziół prowansalskich kminek, to będą pasowały.

      Usuń
  5. Faktycznie, masz rację.Dziękuję Ci bardzo za odp.i pozdrawiam serdecznie.A.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam czy lepsze są świeże pierwszego dnia czy na drugi odchodzą czy czestwieja? Jak lepsze na 2dzien jak przechowywać owinięte w coś ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pomysłowa przekąska. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna przekąska na Sylwestra, robimy...

    OdpowiedzUsuń