Bułeczki z pigwą

Mięciutkie i rumiane drożdżówki z aromatyczna pigwą

Ilość: około 36 sztuk

Składniki:
  • około 3 i 1/2 szklanki mąki 
  • 40 g drożdży 
  • 7 łyżek cukru 
  • szklanka letniego mleka 
  • 50 g masła 
  • 1 jajko 
  • 3 żółtka 
  • cukier waniliowy 
  • owoce pigwy (u mnie z nalewki) 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dolewamy mleko, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajko i żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.



Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy masę jajeczną i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę, oprószamy mąką. Odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia na około 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).



Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Szklanką wycinamy kółka. W każdym kółku na środku robimy mocne wgłębienie np.: kieliszkiem. W każde wgłębienie nakładamy pigwę i wciskamy ją.



Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: