Herbatniki przełożone kremem kukułkowym i delikatną pianką. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
krem kukułkowy:
- 200 g cukierków kukułek
- 1/3 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 200 g masła
pianka kukułkowa:
- 200 g cukierków kukułek
- 1/3 szklanki mleka
- 250 ml śmietanko 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
dodatkowo:
- około 300 g herbatników kakaowych (32 szt.)
- posiekana lub starta gorzka czekolada

Przygotowanie:
Kukułki na krem rozpuszczamy w wodzie w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy mieszamy z 1 szklanką mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy oraz syrop kukułkowy. Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na jednolitą masę. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy masę kukułkową i przykrywamy drugą warstwą ciastek.
W międzyczasie cukierki na piankę rozpuszczamy w mleku w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając i odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę i małym strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę, a następnie rozpuszczone cukierki. Piankę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą.
Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!