Jogurtowiec z truskawkami i galaretką

Puszysty biszkopt z truskawkami, masą na bazie jogurtu naturalnego i galaretkami. Znakomicie sprawdzi się na słoneczny dzień 

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
masa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny + 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 galaretki agrestowe
  • 400 ml wrzątku
dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 ml wrzątku
  • 500 g truskawek
  • masło + bułka tarta do przygotowania formy



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku oraz wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 25 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.



Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i przelewamy do prostokątnego naczynia (np.: keksówki) wyłożonego papierem do pieczenia lub folią spożywczą oraz odstawiamy do stężenia. Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Jogurt naturalny miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz przestygniętą żelatyną. Truskawki myjemy i przekrawamy na pół. Niewielką ilością masy jogurtowej smarujemy biszkopt (aby truskawki przykleiły się do ciasta), następnie układamy truskawki. Masę jogurtową mieszamy z pokrojoną zieloną galaretką i wykładamy ją na truskawki. W międzyczasie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 600 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta oraz wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy: