Żeberka w miodzie i musztardzie z lubczykiem



Soczyste żeberka w miodowo-musztardowej marynacie z lubczykiem, czyli smaczny obiad, który nie wymaga dużo pracy

Składniki:

  • 1 1/2 kg żeberek
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej ostrej
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • liście lubczyku



Przygotowanie:

Żeberka myjemy i osuszamy. Z miodu, musztardy, oleju i przypraw przygotowujemy marynatę. Żeberka nacieramy marynatą, układamy w naczyniu żaroodpornym i na wierzchu kładziemy liście lubczyku. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki do przegryzienia na około 2 godz. Po tym czasie wstawiamy je pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 20 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 170 st. i pieczemy jeszcze około 1 godz. 20 min. Żeberka najlepiej smakują z ziemniakami i ulubioną surówką

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy: